Iowa’daki skandal seçimi de Ruslara yıkmaya çalışıyorlar

DIŞ POLİTİKA SERVİSİ

ABD'de Iowa'da başlayan ve sonuçlarının duyurulması geciktiği için tartışmalara neden olan Demokrat Parti'nin ilk ön seçimi, Demokratların 2016'daki seçim sürecinden bu yana öne sürdükleri Rusya iddialarını yeniden gündeme getirdi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Sheila Jackson Lee ön seçimlerin sonuçlarının bir türlü açıklanamaması nedeniyle yaşanan fiyaskodan Rusya’yı sorumlu tuttu ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) süreci soruşturmasını önerdi. Lee, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada Demokrat Parti'ye Iowa'daki ön seçimin FBI tarafından soruşturulmasını önerdi.

Lee, "Iowalı Demokratların FBI'dan raporlama uygulamasındaki 'kodlama hatası' ile ilgili bir soruşturma yapmasını talep edeceğini umuyorum. Rusya'nın bu seçimde ve 2016 seçimiyle ilgili bazı seçimlerde dahli olduğuna inanıyorum" dedi.


'Kodlama hatası'

ABD'de Iowa'da başlayan ve sonuçlarının duyurulması geciktiği için tartışmalara neden olan ilk ön seçimde, Demokrat Parti, raporlama uygulamasındaki ‘kodlama hatası’ nedeniyle ancak üç gün sonra sonuçların yüzde 97'sini açıklayabildi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kazananı yüzde 97.1 ile Başkan Donald Trump olarak açıklanırken, Demokratlar ancak 19 saat sonra sonuçların yüzde 62'sini açıkladı. Yazılım sorunu nedeniyle ön seçim sonuçlarının açıklanmasının gecikeceğinin ilan edilmesiyle ülkede tartışmalar başlarken, önce oyların yüzde 92'sinin sayıldığı bildirildi, ardından bu oran yüzde 97'ye çıkarıldı.