IPI, Türkiye’de gazetecilerinin özgürce haber yapabilmesi için kampanya başlattı.

IPI’dan Türkiye’de basın özgürlüğü için kampanya

Dünya İnsan Hakları Günü, 10 Aralık’ta tüm dünyada kutlanırken, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye’de basın özgürlüğünü korumak ve gazetecilerin özgür haber yapmalarının sağlanması için Türkiye’ye ve uluslararası yetkililere uluslararası çağrıda bulunduğu bir kampanya başlattı. Türkiye’de ve Avrupa’da belirli gazetelerde yayınlanan ilanlarla basın özgürlüğünün temel hak olduğuna dikkat çekmeyi amaçlayan kampanya, Avrupa Birliği Konseyi’nin AB-Türkiye ilişkilerinin gündeme alınacağı ve 10-11 Aralık’ta gerçekleşecek toplantılarla da aynı zamana denk geldi.

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun 6 Ekim’de yayımlanan Türkiye ilerleme raporu insan haklarının istismarı üzerine detaylı bir belge sunarak, ifade özgürlüğünde “ciddi bir gerilemeden” bahsederken, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlalleri üzerine detaylı çalışmalar yürüten IPI ise, ekim ayında yapılan uluslararası basın özgürlüğü misyonunun yayımlanan raporunda temel sorunları sıraladı.

IPI verilerine göre, bu gerilemenin kanıtı son bilgiler şöyle:

79 – Hapisteki gazeteci sayısı

65 – 2016’da terör suçlamalarıyla ceza verilen gazeteci sayısı

120 – 2020’de görülen bireysel gazeteci davası

170 – 2016’dan bu yana zorla kapatılan medya kuruluşları

1252 – 2016’dan bu yana gazetecilere verilen toplam hapis cezası (yıl)

316 – 2020’nin ilk 5 ayında gazetelere verilen toplan kamu ilan kesme cezaları (gün)

Geçtiğimiz sene içinde hükümetin, eleştirel medya üzerindeki baskısını arttırdığına dikkat çekilirken, bu süreçte, hükümetin rahatsız olduğu konularda haber yapan veya kamu yararına yayın yaparak farkındalık yaratan gazetecilere de para cezaları verildiği belirtildi.

Ekim ayında, sosyal medya üzerine yeni bir düzenleme getirilerek, dijital mecralardaki sansürü artıracak ve sosyal medya platformlarını Türkiye’nin sansür mekanizmasının birer aracı olmaya zorlayacak bir yasa teklifinin meclisten geçirildiğine dikkat çeken kampanya Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, yargı sisteminde reformlarla siyasi etkilerden bağımsızlığının sağlanması, medyayı denetleyici kurumların bağımsız medya üzerindeki baskılarının sonlanması konularında çeşitli platformlarda savunuculuk faaliyetleri gösteren IPI kampanyasını #FreeTurkeyJournalists başlığı ile yürütüyor.