İplikçi: Okursuz olmuyor

Kadir İNCESU

Ataşehir Belediyesi’nin 'Parkta Hayat Var' sloganıyla gerçekleştirdiği açık hava etkinlikleri Erdal Eren Kültür Merkezi bahçesinde devam ediyor. Felsefe Konuşmaları kapsamında Murat Erşen’in 'Özgürlüğün Felsefesi' başlıklı konuşmasıyla başlayan etkinliklerin edebiyat bölümünün konuğu Müge İplikçi oldu. İplikçi, Elif Hopyar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide kitaplarının konuları, yazılış öyküleri, kaynakları ve edebiyat anlayışı üzerine soruları yanıtladı.
Ataşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği söyleşinin bir buçuk yıl aradan sonra katıldığı ilk yüz yüze etkinlik olduğunu belirten İplikçi “Yeniden yaşamla buluştuğumu söyleyebilirim. Bu süre içerisinde edebiyat beni yaşama bağlayan en önemli köprü oldu. Bu nedenle etkinliği düzenleyen Ataşehir Belediyesi yetkililerine çok teşekkür ederim” dedi.


İplikçi, bu dönemde ‘okur’un öneminin de ortaya çıktığına dikkat çekerek “Okur olmadığında bir kez daha yalnızlığınızı hissediyorsunuz. Hayatın o ıssız noktası sizi bir kez daha ele geçiriyor. Bir buçuk yıl gerçekten zordu. Okursuz olmuyor” dedi.

Pandemi döneminde pek çok zoom söyleşisine de katıldığını, ancak okurla yüz yüze bir araya gelmenin yerini tutmadığını belirten İplikçi “Bir noktada idare ettik. Ama idare ettik” dedi.

Bu süreçte normal çalışma rutinine devam ettiğini, ancak döneme mutsuzluk hanesinin daha hâkim olduğunu vurgulayan İplikçi, dönemin yazın yaşamını nasıl etkileyeceği konusunda ise, “Bu dönem ileride yazacaklarıma da kaçınılmaz olarak yansıyacak. Zor bir süreç olduğu için dinlendirmek gerektiğine inanıyorum. Çok içimizden geçen bir süreç oldu. Kayıplarım oldu, babamı, halamı kaybettim. Bu kayıpları hazmetmem gerekiyor ki, bunun üzerine düşünüp yazabileyim” diye konuştu.

Ataşehir Belediyesi’nin 'Parkta Hayat Var' sloganıyla Erdal Eren Kültür Merkezi bahçesinde gerçekleştirdiği Felsefe Konuşmalarında 24 Ağustos’ta C. Cengiz Çevik 'Stoa Felsefesi ve Doğa', 31 Ağustos’ta da Esen Kunt 'İmgenin Halleri ve Zamanın Sineması' başlıklı konuşmalarıyla konuk olurken, 'Edebiyat Konuşmaları'nda ise 26 Ağustos’ta Kadir İncesu’nun moderatörlüğünde Aydın Ilgaz ile 'Hababam Sınıfı'nın yazılış sürecini anlatacağı 'Hababam Sınıfı Efsanesi' başlıklı söyleşi yer alacak. 1 Eylül’de ise Hülya Balcı’nın moderatörtlüğünde 'Mezun Cinayetleri' adlı yeni romanıyla Tuna Kiremitçi konuk olacak.