Türban için yapılan anayasa değişikliğinin iptali için CHP ve DSP yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik Anayasa değişikliğinin iptali için CHP yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyor. Başvuru dilekçesine DSP milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de imza verdi. İptal dilekçesi, CHP Milletvekili Prof. Oya Araslı başkanlığında bir komisyon tarafından hazırlandı. Komisyon, çeşitli üniversitelerdeki anayasa profesörlerinin önerilerinden yararlandı. İptal dilekçesinde, 5 konu ön plana çıkarılıyor. Bunlar şöyle: » Anayasa'nm 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişiklik ile Anayasa'nm değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek hükümleri arasında olan laiklik ilkesi değiştirilmeye çalışılmış, bir Anayasal suç işlenmiştir. » Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili olarak geçmişte verdiği bir içtihat kararı göz önüne alınmamıştır.

Bu da yapılan uygulamanın keyfiliğini göstermektedir. Meclis, kuvvetler ayrılığı ilkesini dikkate almamıştır. »Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'de türbanlı bir öğrencinin yaptığı başvuruda, devletin tutumunu onaylayan bir karar almıştır. Anayasa değişikliği, uyulması zorunlu olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da açık aykırılık teşkil etmektedir. Türbanla ilgili Anayasa değişikliği, belli bir siyasi kadronun, siyasi ve dini sembolleri kamu yönetimine ve işlevsel mekânlara taşımak istemesinden kaynaklanmaktadır.

Anayasa Mahkemesi'nin, yapılan değişiklikleri hem usul ve hem de esas açısından incelemesi ve iptal etmesi gerekmektedir. Değişiklik Anayasa'nm laiklikle ilgili ilkelerine aykırı olduğu gibi, sosyal hukuk devleti ve demokratik olma ilkelerini de ihlal eder mahiyettedir.

TUNAARIGUÇ ANKARA