Sandıktaki iradesine sahip çıkan on binler İBB Başkanı İmamoğlu’na verilen ceza sonrası Saraçhane meydanını bir kez daha doldurdu. İmamoğlu “16 milyon insanımızdan ne istiyorlar?” dedi. Mitinge katılan 6’lı Masa’nın liderleri adalet çağrısı yaparak kürsüden halkı selamladı. Liderler, “Kayyum düzenini reddediyoruz. Sayın İmamoğlu’nun yanındayız. Adaleti mutlaka sağlayacağız” vurgusu yaptı.

İrademizden elinizi çekin!
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis ve siyasi yasak kararının ardından İBB binasının bulunduğu Saraçhane’de on binlerin katılımıyla büyük bir miting gerçekleştirildi. “Hak, hukuk, adalet” sloganlarının atıldığı meydan hınca hınç doldu. İBB Başkanı İmamoğlu kürsüden yaptığı konuşmada, "Kişilere, gruplara, cemaatlere, partilere, kişisel yakınlığınızın olduğu bu tarz grup ve kurumlara yakın olmayacağız, herkese eşit olacağız dedik. İstanbullular beni bunun için seçtiler. İsraf düzenine bu şekilde son verdik. Bütçemizi 16 milyon İstanbullunun hizmetine sunduk. Bir avuç insan yalan oldu yalan. Avuçlarını yaladılar" dedi. Halkı selamlayan 6’lı Masa’nın liderleri ise, “Hepimiz birbirimiz için, haksızlığa karşı, adaletsizliğe karşı buradayız” vurgusu yaptı.

Buluşma için kurulan sahnede yalnızca “Millet, iradesine sahip çıkıyor” ifadesi ve Türk bayrakları yer aldı. Mitinge İmamoğlu’nun yanı sıra Altılı Masa’da yer alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı. CHP'li büyükşehir belediye başkanları da etkinlikte yer alırken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise daha önceden planlanan bir hastane randevusu nedeniyle programa katılamayacağını bildirdi. Karamollaoğlu yerine Genelbaşkan Vekili Sabri Tekir katıldı.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

NE İSTİYORLAR?

İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: “Sizden ne istiyorlar? 31 Mart'ta oyunuzu kullandınız, saymadılar. Zarfa attığınız dört oy pusulasından üçü geçerli, büyükşehir belediyesi için kullandığınız oy ise geçersizdir dediler. Sizin tertemiz, helal oyunuzu iptal ettiler. Seçimi yenilediler. Sizin seçtiğiniz büyükşehir belediyesine eskiden bizden bir gün önce, kamu bankalarından bol bol kredi verirlerdi. Sizin seçtiğiniz yönetime tam 3,5 yıldır, bu millete ait bankalardan 1 kuruş vermiyorlar. Sizin seçtiğiniz yönetim, çok daha uygun koşullarda dışarıdan fonlar bulup getiriyoruz. Bu defa da uydurma bahanelerle aylar geçiyor, yıllar geçiyor, bir imza atıp onay vermiyorlar. Sizinle alıp veremedikleri ne var bunların? 16 milyon insanımızdan ne istiyorlar?

“Sizin seçtiğiniz belediye başkanını görevden alıp hapsetmek için mahkemeden karar çıkardılar. Üstelik baktılar mahkemenin hâkimi istedikleri gibi karar vermeyecek, onu sürüp başka bir hâkim getirerek karar çıkardılar. Yok öyle, kolay kaçmak yok. Onları gönderecek altı siyasi partinin lideri burada. Ne hukuk ne ahlâk gözetiyorlar. Ne din ne iman gözetiyorlar. Her şeyi yok sayıyorlar! Gözleri hiçbir şey görmüyor. Bugün burada büyük kalabalığı harekete geçiren sizin ortak vicdanınızdır. Hepimiz birbirimiz için, haksızlığa karşı, adaletsizliğe karşı buradayız.”

ADALETİ GETİRECEĞİZ

İmamoğlu'nun ardından konuşma yapan Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Hiç endişe etmeyin, iktidar olacağız. Bugün bizi buraya getiren yaşadığımız adaletsizliktir. Hepinizin huzurunda söz veriyorum, adalet ya gelecek ya gelecek! Adalet dağıtacak olan kişi, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaate göre karar vermek zorundadır. Bu yapılmadığı takdirde adaletsizlik olur. Adaleti dağıtacak kişi, sarayın sofrasına asla oturmayacak. Sofraya oturan âlimin verdiği fetva yanlıştır. Adalet artık temel bir Türkiye sorununa dönüşmüştür. Sokakta herhangi bir vatandaşa sorun! Büyük kısmı bu ülkede adalet yoktur diyecek ama biz Altılı Masa olarak adalet konusunda kararlıyız. Adaleti bu ülkeye mutlaka getireceğiz."

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, “Ekrem Bey'e yapılan bu haksızlığı reddediyorum. Canan Hanım’a yapılan hukuksuzluğu reddediyorum. Demirtaş’a yapılan hukuksuzluğu reddediyorum. Atanan kayyumlarla rövanş alınmasını reddediyorum” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener "100 yıl önce olduğu gibi bugün de ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyenler burada, milletin sesi burada Ekrem kardeşimin yanında. Saraylar sizinse Saraçhane bizimdir. İstanbul halkının iradesini gasbettirmeyeceğiz" dedi.

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise adaletsizliklerden bahsederek halkın iradesine sahip çıkacaklarını vurguladı.

SOYLU İŞ BAŞINDA

Öte yandan davaya ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Mahkeme kararını etkilemeye çalışıyorlar, biz yapsak çarmıha gererler!" açıklamasında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Beğenilmese de yargı kararına herkesin saygı duyması mecburiyettir" dedi. Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı dokunulamaz, ulaşılamaz ve ayrıcalıklı bir şahıs değildir. Hakkında tesis edilen ve kesinleşmemiş bir mahkeme hükmünü fütursuzca siyasileştirip toplumsal alanda yığınak haline dönüştürmek adalet ve hukuk ilkelerine vahim bir saldırıdır. Her şeyden evvel 14 Aralık 2022 tarihinde İmamoğlu’yla ilgili davanın görüleceği herkesçe bilinmektedir. Bu durum şapkadan çıkmış bir tavşan değildir. Mahkeme kararının hitamında, senaryosu önceden yazılmış filmin Saraçhane’de gösterime sokulması da kategorik bir operasyondur."

***

ŞİMDİ NE OLACAK?

Cezanın İstinaf ve Yargıtay tarafından hızlı bir şekilde onanıp, kesinleşmesi halinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TCK’nin 53. Maddesi gereği, önümüzdeki seçimlerde milletvekili ya da Cumhurbaşkanı adayı olamayacak. Anayasa’nın 76. Maddesi’ne göre de toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili seçilemiyor. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için de milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmak şartı var.

Süreci Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu şöyle aktardı: Hakaret suçlarından verilen mahkûmiyet kararları, 2019’da yapılan yasa değişikliği uyarınca temyize tabi. Verilecek karara karşı, her durumda istinaf ve temyiz yolu açık. İmamoğlu mahkûmiyet kararlarına karşı önce istinafa sonra temyize başvurabilecek. Ancak bu aşamaların 6 aydan önce sonuçlanması olası değil.

2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası siyasi yasak getiriyor mu?

Evet bu ceza kesinleştikten sonra İmamoğlu’na siyaset yasağı gelir. Anayasanın 76. ve 101. maddesine göre 1 yıl ve üzeri kasıtlı hapis cezaları, seçilme yeterliliğini ortadan kaldırıyor. Cezanın, seçim tarihi 18 Haziran’a kadar kesinleşmesi halinde cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde siyasi yasak söz konusu olur. Bu durumda aday olmaz. Cumhurbaşkanı adayı olur seçilirse, dosya görev sonuna kadar bekler. Görevi sona erince ancak bu dosya görüşülebilir. Abdullah Gül hakkındaki ‘kayıp trilyon’ soruşturması da görev sonuna bırakılmış, görevi bitince kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir.

Belediye başkanlığı düşer mi?

Bir yıl ve üzeri ceza söz konusu olur ve kesinleşirse, belediye başkanlığı seçilme yeterliliği sona erer. Başkanlığı düşer. Yerine Belediye Meclisi’nde seçim yapılır.

Ceza ne zaman kesinleşirse aday olamaz?

Seçilme yeterliliğine engel bir ceza 2024 Mart ayına kadar kesinleşirse, 2024 yerel seçimlerinde aday olamaz.

İçişleri Bakanlığı mahkûmiyeti nedeniyle İmamoğlu’nu görevden alabilir mi?

İçişleri Bakanlığı’nın, görev suçu veya terör suçlarında görevden alıp, atama yetkisi var. Kişisel suçlarda böyle bir yetkisi yok. İmamoğlu’nun hakaret suçu bir görev suçu olmadığı için karar kesinleşene kadar görevden alması söz konusu olamaz.