ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının yankıları sürerken geçici olarak muaf tutulan ülkelere Irak ve Afganistan da eklendi. Daha önce de Türkiye’nin de aralarında olduğu sekiz ülke muaf tutulmuştu

Irak’a elektrik muafiyeti

ABD Başkanı Trump’ın İran’a yönelik ‘bugüne kadarki en ağırı’ olduğunu söylediği yaptırımlardan Irak da muaf tutulacak. Irak İran’dan elektrik alımına devam edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran’la ilgili meselelerden sorumlu Özel Temsilcisi Brian Hook, Irak’ın elektrik ithalatı için İran’a ödeme yapmaya devam etmesine ‘izin veren muafiyet bahşettiklerini’ söyleyerek “Bunun Irak’ın güneyindeki elektrik kesintilerinin azaltılmasına yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.

Irak’ın güneyi, özellikle Basra kenti elektrik kesintisi ve kirli su yüzünden aylardır protestolara sahne oluyordu. Hook “Dost ve ortak ülke Irak’ın istikrarı ve rehafına sadığız” diye ekledi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi Iraklı kaynak, ABD’nin artık Irak’ın İran petrol ve gazından giderek uzaklaşmasını beklediğini söyledi.
Iraklı kaynak “ABD yönetimi, İran gazı ve petrolü kullanmayı aşamalı olarak nasıl bırakacağımıza dair plan sunmamız için bizde 45 gün verdi” dedi. Geçen yıl İran’dan 6 milyar dolarlık mal ithal eden Irak, enerji eksikliğini de İran’dan gaz ve elektrik alarak karşılıyor.

Irak’ın 39 milyonluk nüfusu, devletin değıtımcısından günde sadece birkaç saat elektrik alabiliyor, kalanı jeneratörlerle karşılanıyor.

‘SIFIRA İNDİRMEKTE KARARLIYIZ’
Bu arada durmadan geçici muafiyet açıklanmasına karşın, ABD Dışişleri Bakanlığı İran Özel Temsilcisi, İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirmekte kararlı olduklarında ısrar etti. Bunu dostlara ve müttefiklere zarar vermeksizin maksimum ekonomik baskı uygulamak suretiyle ölçülü ve aşamalı şekilde yapacaklarını dile getiren Hook, zira petrol fiyatlarının yükselmesini istemediklerinin altını çizdi.

SURİYE’YE PETROL SEVKİYATI DA HEDEF
İran’ın petrol gelirlerinin aktarılacağı güvenli hesaplara ABD Hazine Bakanlığı tarafından maksimum baskı uygulanacağı, İran gemilerinin liman hizmeti alması ve uluslararası sulara çıkmasına izin veren ülkelere maksimum ceza kesileceğine dair gözdağı veren ABD’li diplomat, Tahran’ın Suriye Devlet Başkanı Esad’a ‘düzenli olarak milyonlarca varil ham petrol sevk etmesini’ de hedef gösterdi.

***

9 ülkeye istisna
ABD, 5 Kasım itibarıyla devreye giren yaptırım paketinin ikinci aşaması kapsamında 50 İran bankasıyla 700’den fazla şirket ve kişiyi yaptırım listesine eklemişti. Washington, Türkiye, Güney Kore, İtalya, Yunanistan, Çin, Tayvan, Hindistan ve Japonya’ya 180 gün daha İran ile petrol ticareti konusunda muafiyet tanındığını duyurmuştu. Bu listeye son olarak Afganistan da eklenmişti. ABD’nin Kabil Büyükelçisi John Bass tarafından önceki gün yapılan açıklamada, İran’a yönelik yaptırımlardan geçici olarak muaf tutulan ülkeler arasına Afganistan’ın da alındığı duyuruldu.