Cumhurbaşkanı Gül, 33 yıl sonra Bağdat’a gitti. Ziyaret, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin Türkiye ziyaretinde PKK’nin silahsızlandırılmasını…

Cumhurbaşkanı Gül, 33 yıl sonra Bağdat’a gitti. Ziyaret, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin Türkiye ziyaretinde PKK’nin silahsızlandırılmasını gündeme getirmesinden sonraya denk geldi. Tarihi gezinin gündemi PKK, Kerkük ve ticari ilişkiler. Gül, Bağdat dışına çıkmayacak…

33 yıl aradan sonra ilk kez bir Türkiye cumhurbaşkanı Irak'a gitti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin resmi davetlisi olarak dün Bağdat'a gitti. Cumhurbaşkanı Gül, dün geceyi Bağdat’ta geçirdi. Gül böylece, 2003 yılındaki işgalden bu yana Irak’ta konaklayan ilk batılı lider oldu. Gül, Irak'ta sadece Bağdat'a kaldı ve güvenlik gerekçeleri ile başka bir şehre gitmedi. Gül'ün Kuzey Irak'a geçip geçmeyeceği daha önce bir çok kez tartışma konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Gül'e Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Beşir Atalay eşlik ettti. Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat uluslararası havaalanında Başbakan Yardımcısı Sabır El İsavi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve İnsan Hakları Bakanı Vicdan Mikail tarafından karşılandı. Karşılamada, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay ve Irak özel temsilcisi Murat Özçelik de hazır bulundu.

GÜL: SONUÇLARI ÇOK ÖNEMLİ
Gül'ün ziyaretinin gündemini ABD'nin çekilme kararı aldığı Irak'tan çekilmesi sonrası durum, Kürt yönetimi ile ilişkiler, PKK'nin silahsızlandırılması, Kerkük'ün geleceği, enerji işbirliği olmak üzere ikili ticaret gibi konular oluşturuyor. İki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Gül uçakta, "Nisan ayı başında Erbil'de düzenlenecek Kürt konferansı önemli bir adım, Kürtler Türkiye'yi kazanmanın önemini anlamalı. Kuzey Irak yönetimi PKK konusunda gerekli adımları atmalı. Bu ziyaret Irak'a desteğimizi gösteren çok önemli bir jest. Herkes elinden geleni yapmalı. Ziyaretin sonuçları çok önemli olacak" değerlendirmesini yaptı.

PKK, KERKÜK VE PETROL
Gül'ün görüşmelerinin üç ana gündemi var: PKK, Kerkük ve ticaret. Güvenlik başlığında PKK ile mücadele ele alınacak ve Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin açıkladığı uluslararası Kürt konferansı görüşülecek. PKK'nin silah bırakması için karşılıklı atılacak adımlar değerlendirilecek. Kürt yönetimi, ABD askerleri çekilene kadar Kerkük sorununun çözümünü isterken bundan sonra referanduma giden süreç de Gül-Talabani görüşmelerinde gündemde olacak.
Türkiye özellikle Kuzey Irak'taki petrol yataklarının işletilmesi ve Irak petrolü ile doğalgazının Avrupa'ya taşınması ile ilgileniyor. Enerji işbirliği başta olmak üzere ikili ticaret de Gül'ün ziyaretinin ana gündem maddelerinden.

***
Erdoğan: ABD çekilirken topraklarımızı kullanabilir
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "Amerikan askerlerinin, Irak'tan çekilirken Türkiye topraklarını kullanmasına izin verebiliriz" dedi.
CNN'e konuşan Erdoğan, Washington'dan bu konuda henüz resmi bir talep gelmediğini belirtti. Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde önceki gün verdiği demeçte, "Silahlar ve cephaneler de çıkarılacaksa, bunların nereye gittiğinin açık olması gerektiğini" ifade eden Erdoğan, "Eğer bu askeri teçhizatın tam olarak nereye gittiği konusunda bilgilendirilirsek, daha uygun bir değerlendirme yapabiliriz" dedi.
Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığa seçilmesinden bu yana "doğru tonda" konuştuğunu da bildirdi. Obama'nın Guantanamo Üssü ile ilgili adımlarının Türkiye'de çok olumlu karşılandığını belirten Erdoğan, ABD Başkanı'nın Newroz dolayısıyla İran'a yolladığı kutlama mesajından da memnuniyet duyduğunu kaydetti. Erdoğan, Obama ile kendisini de karşılaştırarak, her ikisinin de aynı mütevazılığı paylaştıklarını dile getirdi. ABD'nin, Irak ile varılan anlaşma gereğince bu ülkede bulunan 140 bin dolayındaki askerini 2011 yılının sonuna dek çekmesi gerekiyor.