ABD'nin eski dışişleri bakanlarından ve Irak’ın işgalinin mimarlarından olan Colin Powell Covid-19'dan öldü.

Irak’ın işgalinin mimarlarından Colin Powell öldü

ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı olan, Irak'ın işgalinin mimarlarından Colin Powell, yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Ailesi, 84 yaşındaki Powell'ın ölümünü sosyal medya üzerinden duyurdu.

Facebook'da yapılan paylaşımda, "Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Colin L. Powell, Kovid-19 komplikasyonları nedeniyle bu sabah vefat etti. Olağanüstü ve sevgi dolu bir eş, baba, büyükbaba ve büyük bir ABD'yi kaybettik" ifadelerine yer verildi.

Powell'ın Kovid-19'a karşı iki doz aşı vurulmuş olduğu da belirtildi.

Powell, Korfez Savaşı'na denk gelen 1989-93 arasında ABD genelkurmay başkanı ve Irak işgaline denk gelen 2001-05 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

2003'te Irak savaşını meşrulaştırmak için hatalı bilgilere dayalı BM Güvenlik Konseyi konuşmasıyla akıllara kazınan Powell, Genelkurmay Başkanlığı sırasında General Manuel Noriega'nın devrildiği Panama'ya yönelik ABD işgalinin (1989) planlanmasında da önemli rol oynadı.

ÜNLÜ BM KONUŞMASI VE SONRASI

Powell, 5 Şubat 2003'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşmuş ve Irak'ta hareketli biyolojik silah laboratuarları olduğunu ileri sürmüştü. Powell, sözde laboratuarların yerlerini bilgisayarda çizilmiş bir harita üzerinde göstermişti.

Powell, iddiasını daha etkileyici kılmak için BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma esnasında elinde bir şişe dolusu şarbon tutmuş, bunu dinleyicilere göstermişti. Powell, aynı zamanda El Kaide ile Irak hükümeti arasında ilişkiler bulunduğunu tespit ettiklerini de iddia etmişti.

Almanya'da yaşayan bir Iraklı mülteci olan Refik Ahmet Alvan el-Cenabi'ye dayanan bu iddiaların doğru olmadığı işgalden çok kısa bir süre sonra ortaya çıktı.

O dönemde Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Bürosu (INR), Powell'ın konuşmasının ilk taslağında yer alan 38 iddianın "temelsiz" veya "zayıf" olduğunu tespit etmiş, bu iddialardan yirmi sekizi konuşma metninden çıkarılmıştı.

11 Eylül saldırılarının onuncu yıldönümünde El Cezire televizyonuna konuşan Powell, BM'de yaptığı konuşmadan ötürü pişman olduğunu anlattı. Powell röportajında şunları söyledi:

"Konuşmamı, aylar öncesinde yapılmış ve Kongre'ye sunulmuş olan istihbarat tahminlerine dayanarak, bana konuşmadan dört gün önce haber verilmesi üzerine yaptım. CIA başkanı, yardımcısı ve tüm CIA uzmanları o konuşmadaki bütün kelimelerin üzerinden geçmişti. Hiçbir şeyi ben uydurmadım araya hiçbir şey sıkıştırmadım. Bazı insanlar konuşmaya istihbaratın doğrulayamadığı şeyler eklemeye çalıştılar, ama ben 'hayır' dedim. Böylece elimdeki bilgileri sundum. Bunlar Başkan'ın inandığı bilgilerdi, hükümetteki meslektaşlarımın inandığı bilgilerdi. Ama sonradan anladık ki istihbaratçıların tanık gösterdikleri kaynaklardan pek çoğu hatalıydı.”