Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi. Göstericiler Sadr'ın çağrısı üzerine eylemi sonlandırdı.

Irak'ta Sadr yanlıları Meclisi bastı

Irak'ta İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto eden Sadr yanlıları Yeşil Bölge'nin önünde toplandı.

Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan Meclis binasını bastı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek "kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

SADR ÇAĞRI YAPTI, GÖSTERİCİLER ÇEKİLDİ

irak-ta-sadr-yanlilari-meclisi-basti-1045125-1.

Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu destekçileri, Sadr’ın çağırısı üzerine Yeşil Bölge ve parlamento binasından geri çekildiler.

Şii lider Mukteda Sadr’ın çağrısı üzerine başkent Bağdat’taki korunaklı Yeşil Bölge’de bulunan parlamento binasını basan yüzlerce Sadr destekçisi, Yeşil Bölge ve parlamento binasını “Seyidin emrini yerine getirdik” sloganları ile terk etti.

Sadr sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, destekçilerine evlerine geri dönmeleri çağrısında bulunarak, “Bu Muharrem devrimdir, reform ve yolsuzluğa karşı bir devrimdir. Mesajınız ulaştı ve yolsuzları korkuttunuz. İki rekat namaz kılın ve evlerinize geri dönün” dedi.

Sadr dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’nin başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, parlamento binasını basmıştı. Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullanmış ve havaya ateş açmıştı. Güvenlik güçlerinin protestoculara açtığı ateş sonucu 4 protestocu yaralanmıştı.