Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Birliği'nin (IPPNW) hazırladığı "Irak'ta Sağlık Dur

Birgün - Ankara

 

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Birliği'nin (IPPNW) hazırladığı "Irak'ta Sağlık Durumu ve Acil Sorunlar" raporunun açıklanması için Çankaya Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına katıldı. Eryılmaz , yaptığı konuşmada, "Bugün Irak'ta vahşet yaşanıyor.Terör bahanesiyle savunmasız insanlar ve bir toplum katlediliyor" dedi.

Sağlıkçıların bütün dünyada, topumun en duyarlı kesimini oluşturduklarını belirten Eryılmaz, "Politikacı kimliğimizi bir tarafa bırakarak, Irak'ta savunmasız insanlar için üstümüze düşeni yapmak için elimizden gelen bütün yardım mekanizmalarını işletmek zorundayız" dedi.

Nükleer Savaşa Karşı Hekimler Derneği (NÜSHED) Başkanı Prof. Dr. Leziz Onaran da, Irak'taki sağlık sorunları ve bu sorunların kalıcılığına dikkat çekmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin savaşa fiili olarak girmediğini belirten Prof. Dr. Onaran, "Biz savaşa girmedik ama şimdiye kadar 70 vatandaşımız öldü.Askeri ile savaşa girmemesine rağmen ABD'den sonra en fazla ölü bizden. Bu durumu, ulusça geleceğimiz açısından dikkate almalıyız" dedi.

 

"İNSANLAR KATLEDİLİYOR"

ABD odaklı küresel emperyalizmin dünya barışı için en büyük tehdit haline geldiğini ifade eden ve hazırlanan raporu değerlendiren NÜSHED Genel Sekreteri Dr. Derman Boztok, "Bugünlerde Irak'ta kanlı ve kirli savaş, yine en değerli insan kaynaklarını katletmekte, işkence ve soykırım uygulamaları ile dünya halklarına gözdağı vermektedir" dedi.

Irak halkının sağlığının işgalden bu yana dramatik şekilde bozulduğunun saptandığını ifade eden Dr. Boztok, devam eden çatışmaların doğrudan ve dolaylı etkileri sonucu aşırı sayıda ölüm ve yaralanmalarla yüksek düzeyde hastalıklar görüldüğünü değindi. Dr. Boztok ayrıca, Irak'taki savaşta ölen,yaralan ve hastalananlar arasında çocukların ve kadınların daha çok olduğunu açıkladı.