IŞİD-Türkiye petrol ticaretini ilk gündeme getiren isimlerden Ediboğlu, “Suriyeli muhalifler yıllar önce BM’ye IŞİD’in petrol sevkiyatıyla ilgili belgelere dayalı raporu sundu” diye konuştu

Irak’tan alınan petrol aslında IŞİD petrolü

SEBAHAT KARAKOYUN
senyaprak@gmail.com

Rusya’nın IŞİD’in yasadışı petrol ticaretinin ana güzergahının Türkiye olduğunu uydu görüntüleriyle açıklamasının ardından bir süreden beri devam eden tartışmalar yeni bir boyut kazandı. IŞİD-Türkiye petrol işbirliği uluslararası bir krize dönüşürken benzer iddiaları daha önce sık sık parlamento gündemine getiren eski CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, BirGün’e konuştu.

Edipoğlu, Suriye Muhalif Ulusal Koordinasyon Kurulu lideri Heysem Menna’nın Birleşmiş Milletler’e (BM) IŞİD’in petrol sevkiyatıyla ilgili belgelere dayalı bir rapor sunduğunu ve o raporda IŞİD petrolünü satın alanlar arasında Türk işadamlarının da bulunduğunun açıkça ifade edildiğini kaydetti.

Gelir 800 milyon dolar
Heysem Menna’nın raporuna göre Kuzey Irak’ta yönetime yakın 4 Kuzey Iraklı Kürt petrol tüccarı IŞİD petrolünü üçte bir fiyatına satın alarak aralarında Türk işadamlarının da olduğu işadamları vasıtasıyla Türkiye üzerinden dünyaya pazarlıyor. IŞİD’in buradan bir yılda elde ettiği 800 milyon dolar, silah, mühimmat alımında kullanılıyor. Petrolün paraya çevrilerek terörün finansmanında kullanıldığı anlatılıyor.

Meclis’te 2014’te Menna’nın bu iddialarını gündeme getirdiğini ifade eden Edipoğlu, “Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a da sorular yönelttim. Ancak hiçbir yanıt alamadım. Bakan Yıldız sorularıma kaçamak yanıtlar verdi ancak yurtdışında katıldığı bir basın toplantısında benzer sorular üzerine ‘Biz Kuzey Irak’tan yasal yollarla petrol alıyoruz. Ancak bize petrol satanların nereden temin ettiği bizim sorunuz değil’ şeklinde yanıt verdi” diye konuştu.

Boru hattı döşendi
Suriye’deki gelişmeler üzerine bölgedeki kaçakçılık faaliyetlerinin arttığını vurgulayan Edipoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Rusya ile uçak krizinin ardından yetkililer “Sınırda IŞİD yok ki” açıklamaları yaptı. Doğrudur sınırımızın o bölgesinde Suriye topraklarında IŞİD değil Nusra var. Ancak Nusra’nın da IŞİD’den kalır yanı yok. Rakka’dan Kuzey Irak’a oradan da Türkiye’ye mazot girişini mercek altına almak gerekiyor. Hırsızlık malı satın almak suç değil mi? Bu büyük kaçakçılık olayının Türkiye’den bağımsız olması düşünülemez. Bir ülkede devlet kaçakçılığa göz yummadan kaçakçılık olmaz. Türkiye’nin yasal yollarla Kuzey Irak’tan aldığı petrolün IŞİD petrolü olma ihtimalini yetkililer de biliyor. Kuzey Irak merkezi hükümeti IŞİD petrolünü alan Kürt işadamlarına yönelik büyük bir operasyon yaptı ancak BM’ye verilen raporda açık açık Türk işadamlarının da adı geçtiği halde Türk işadamlarına yönelik böyle bir operasyon olmadı her nedense.”