12 yıldır Kütahya’da yaşayan İranlı mülteci Khajavi, ülkesine gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya. Fuhuşu şikâyet ettiği için sınır dışı edilmek istendiğini belirten Khajavi, İran’a gönderilirse idam edileceğini söylüyor.

İran’a dönerse idam edilecek

Dilan Esen

Kütahya’da 12 yıldır yaşayan İranlı mülteci Gholam Reza Khajavi, zorla geri gönderilme ve idam tehlikesiyle karşı karşıya. İran’daki rejimi protesto eden ve kadın ile çocuk haklarını savunduğu için baskı gören Khajavi, Kütahya Göç İdaresi’nin hakkında iki yıl önce verdiği mültecilik dosyasının kapatılması nedeniyle sınır dışı edilebilir. Khajavi, İran’a dönerse idam edileceğini söyledi.

İran’dan 2009 yılında Türkiye’ye gelen 58 yaşındaki Khajavi, 2017 yılında emniyete imza için gitti. Emniyette İranlı biriyle tanıştığını söyleyen Khajavi, daha sonra arkadaş olduklarını aktardı. Khajavi, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben Hıristiyan’ım, onlar da Hıristiyan’dı. Eşinin iki kız kardeşi de buraya geldi. Daha sonra bana ‘Sen bilgisayarcısın, bizi zengin müşterilerle tanıştır, paramıza bakalım’ dediler. Bunu duyunca oradan ayrıldım ve Göç İdaresi’ne şikâyet ettim. Ertesi günden itibaren tehdit telefonları gelmeye başladı. Tehditlerin ardından da Valiliğe ve Göç İdaresi’ne başvurdum. Göç İdaresi’ne çağırdılar beni oradaki yetkilinin odasından iki kız kardeş çıktı. Sonra görüşmeye gittiğimde polis olan İlhan adlı yetkili, ‘Ben şimdi sana göstereceğim, seni İran’a şutlayacağım’ gibi tehditlerde bulundu, ‘Her gün imza için geleceksin’ dedi. O günden bu yana sürekli tedirgin bir şekilde yaşıyorum, telefonlar da devam ediyordu.”

İTİRAZI DA REDDEDİLDİ

O günden sonra hayatının bir anda tepetaklak olduğunu belirten Khajavi, “2019’da beni Göç İdaresi’ne çağırdılar. Göç İdaresi’ndeki yetkiliyle üçüncü ülkeye gidebilmem için görüşme yaptık. Yaklaşık 2 ay sonra reddedildiğim söylendi. 3 kez itirazımız reddedilirse kendi ülkemize geri gönderiliyoruz ve benim 3 kez başvurum reddedildi. Yaptığımız itiraz Ankara 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Avukatım bir üst mahkemeye taşıyacak. Avukatımla son telefon görüşmemde bana ‘Benim önümü kapatıyorlar’ dedi.”

HER AN GÖNDEREBİLİRLER

İran’a gönderildiği takdirde idam edileceğini ifade eden Khajavi, şunları dile getirdi: “İran rejimi tutuklama emri çıkartmaz. Evimize polis gönderir, işkence ve tecavüz eder sonra da öldürür. Kimse bir şey sorma hakkına da sahip değildir. ‘Kanunlarımızı ihlal etti’ diyerek beni gözaltına alıp hemen sınıra kadar da götürebilirler. Benim en büyük korkum bu. İş o duruma gelirse avukatımı arama şansım da kalmayacak. Bu nedenle ne yapacağımı bilmiyorum.”
Bir yıldır çalışamadığını aktaran Khajavi, “Kimse benim gibi birini işe almak istemiyor. 1 yıldır kira ödeyemediğim için ev sahibi evden çıkarttı. Bugün manava gidip bir tane soğan istedim” diye konuştu.