ABD’nin başı çektiği IŞİD karşıtı koalisyonda yer almamasına karşın İran, Irak’taki varlığını artırıyor. Irak İçişleri Bakanı da İran’ın askeri yardımlarından ve Bağdat’a verdiği destekten ötürü müteşekkir

‘İran’a ihtiyacımız var’

ABD’nin Irak işgalini sonlandırmasının ardından ortaya çıkan ve uğruna 40’a yakın ülkenin koalisyon kurduğu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, İran’ın ülkede büyük yatırımlarda bulunmasını sağladı. İran’ın başkanti Tahran’a resmi bir ziyarette bulunan Irak İçişleri Bakanı Muhammed Salem el-Ghabban da IŞİD’e karşı İslam Cumhuriyeti’nin desteğine övgüler dizdi: “Terörizmle savaşta İran İçişleri Bakanlığı’nın ve İran İslam Cumhuriyeti’nin deneyimlerini kullanmaya ihtiyacımız var.”

Ghabban, İranlı mevkidaşı Abdülrıza Rahmani Fazlı ile katıldığı basın toplantısında IŞİD’e yönelik başlatılan kampanyanın önemine vurgu yaparak “İran’ın ABD’nin liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona katılmadığı bir gerçek ancak IŞİD, hükümetimiz için büyük bir tehlike yarattığı için İran’ın çabalarını ve ihtiyaçlarımızı karşılamalarından dolayı müteşekkiriz” ifadelerini kullandı. Fazlı ise “Irak’ın silaha, mühimmata ve eğitime ihtiyacı var. İran bu konularda çok yardımcı olabilir. Umuyorum iki ülke arasındaki işbirliği daha da artacaktır” diye konuştu.

İBADİ DE MEMNUN
İki ülkenin işbirliği ve İran’ın ‘sınırsız’ desteği Irak Başbakanı Haydar İbadi’yi de oldukça memnun ediyor. Zira, İbadi, daha önceki açıklamalarında, kısa dönem çıkarlar için İran’la olan işbirliğini asla tehlikeye atmayacağını vurgulayıp, “Bazı tarafların hatırları için İran’la olan bağlarımı koparmayacağım. Şu anda bir ölüm - kalım meselesiyle karşı karşıyayız ve İran bu savaşta yanımızda duruyor” ifadelerini kullanmıştı. Geçen ay Irak Savunma Bakanı Halid el-Obeidi, “Teröristleri kökünden sökmek için İran’la işbirliği yapmak ve aynı tarafta yer almaktan başka bir seçenek görmüyoruz” sözleriyle ülkesinin İran’a olan ihtiyacına vurgu yapmıştı. Obeidi ayrıca Bağdat ile Tahran’ın savunma işbirliğinin ‘ortak düşmana’ karşı genişletilmesi gerektiğini de ekledi. İranlı yetkililer, IŞİD’le savaşta ülkelerinin Bağdat’a olan desteğine her zaman vurgu yapsa da, Tahran’ın Irak’ta sadece askeri danışmanlık rolü oynadığını belirtiyorlar.

***

200 Ezidi serbest!

Radikal İslamcı IŞİD’in Irak’ta yaşlı ve hasta durumdaki en az 200 Ezidiyi serbest bıraktığı belirtiliyor. Kürt peşmerge güçlerinin verdiği bilgilere göre serbest bırakılanlar arasında kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hasta durumda olanlar bulunuyor. Ezidilerin, Ninova bölgesinden Kerkük kentine getirilerek burada serbest bırakıldığı belirtiliyor. Ezidi aktivist Hıdır Domli serbest bırakılanların sayısının 350'yi bulduğunu ileri sürdü. Domli, IŞİD'in esirleri yük olarak gördüğünü ve daha fazla beslemek istemediğini, bu nedenle bıraktığını belirtti.
 

***

Koalisyon Londra’da toplanıyor

Britanya Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin perşembe günü Londra’da IŞİD karşıtı kurulan koalisyon ülkelerinin yetkilileriyle bir araya gelecekleri açıklandı. Toplantıda, üye ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın bölgedeki son gelişmeleri masaya yatıracağı belirtiliyor. Hammond, konuyla ilgili, “IŞİD’in zehirli ideolojisi karşısında ne kadar ilerleme kaydettiğimizi görmek için iyi bir fırsat olacak” dedi. Görüşmelerde yabancı savaşçılar, IŞİD hedeflerine karşı askeri mücadele, finans kaynakları, stratejik iletişim ve insanı yardım konuları tartışılacak.