İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, Mahsa Amini protestolarında 400'ü başkent Tahran'da olmak üzere gözaltına alınan yaklaşık 1700 kişinin serbest bırakıldığını söyledi. Setayeşi, bugüne kadar toplam kaç kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşmadı.

İran'da gözaltına alınan 1700 kişi serbest bırakıldı

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, İran'da ahlak polisi olarak bilinen İrşad Devriyeleri tarafından saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınan ve gördüğü kötü muamele iddialarının ardından hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüne ilişkin protestolarda 400'ü başkent Tahran'da olmak üzere gözaltına alınan 1700 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansı'ndan yaptığı aktarıma göre başkent Tahran'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Yargı Erki Sözcüsü Setayeşi, Mahsa Amini'nin gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolara değindi.

Protestolar sırasında Tahran'da gözaltına alınanlardan 400'ünün serbest bırakıldığını aktaran Setayeşi, "Soruşturma aşamasında yaklaşık 1700 kişi serbest bırakıldı. Tutuklu sayısı asgari düzeyde ve halen gözaltında bulunanlar özel duruma sahip kişiler" dedi.

Protestolarda bugüne kadar toplam kaç kişinin gözaltına alındığına dair net bilgi paylaşmayan Setayeşi, ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde 30 Eylül'de cuma namazı sonrası yaşanan ve ölümlere yol açan olaylara karışan kişilerin de tespit edilerek tutuklandığını belirtti.

Bu arada başkent Tahran'daki Allameh Tebatebai Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, protestolarla ilgili gözaltına alınan öğrencilerden 15'inin serbest bırakıldığı ve gözaltında tutulan 2 öğrencinin de serbest kalması için yetkililerle temas halinde olunduğu ifade edildi.

AA