İran’da, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için sosyal medya üzerinden yapılan çağrı üzerine birçok üniversitede oturma eylemi yapıldı.

İran'da, üniversitelerde Mahsa Amini için oturma eylemi
Fotoğraf: AA

İran'da "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybeden Mahsa Amini için sosyal medya üzerinden yapılan eylem çağrısı birçok üniversite öğrencisi tarafından destek buldu.

Yapılan eylem çağrısı sonrası bazı üniversiteler bugün öğrencilere kapılarını açmadı. Başkentteki Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin kampüse alınmaması üzerine öğrenciler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği'nin, mesajlaşma servisi Telegram'dan yaptığı paylaşıma göre, Tahran Emir Kebir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi öğrencileri, okula alınmamalarını protesto için oturma eylemi düzenledi.

Harezmi Üniversitesi'nin Kerec Kampüsü’nde de benzer olaylar yaşandı. Güvenlik güçleri, üniversite kampüsüne girerek öğrencilere müdahale etti.Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de Tahran Üniversitesi’nde protesto düzenleyen öğrenciler ile Besic milis güçleri arasında arbede yaşandığı görüldü. Öğrenciler ülke yönetimi ve Besic karşıtı sloganlar atarken, Besic üyeleri de göstericileri devrim karşıtı olmakla itham eden sloganlar attı.

Öte yandan, ülkedeki Allame Tabatabai, Tahran Sanat, Şehid Beheşti, Noşirevani, Kürdistan Tıp Bilimleri, İran Tıp Bilimleri, Tahran Azad, Meşhed Firdevs, Kazvin Tıp, Zehra, Loristan, Merivan ve Buşehr gibi birçok üniversitede de protestolar düzenlendi.

Öğrenciler, sloganlar atarak, gözaltına alınan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.Tahran'daki birçok üniversitenin çevresinde güvenlik güçleri konuşlandırılırken, çıkan olaylarda çok sayıda öğrencinin de gözaltına alındığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Mahsa Amini, Tahran'da 13 Eylül’de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındı. Amini'nin gözaltında hayatını kaybetmesi ülkede protestolara neden olmuştu.

Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

İran’daki protestolara katılan göstericiler gözaltına alınmaya başlamıştı.

(AA)