İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsrail’in Natanz Nükleer Tesisi’ne saldırdığı iddiasını sürdürerek, ‘İsrail’in çok kötü bir kumar oynadığını’ ve bu durumun ‘nükleer müzakerelerde Tahran’ın elini güçlendireceğini’ söyledi.

İran: İsrail, nükleer tesislere saldırarak çok kötü bir kumar oynadı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cezad Zarif, Tahran'ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir araya geldi. Tahran ile Moskova arasındaki uzun vadeli iş birliği anlaşması, nükleer anlaşmalar ve yaptırımlar başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler de masaya yatırıldı. Buradaki görüşmesinin ardından iki mevkidaş ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Zarif, Avrupa’nın ahlaki açıdan üstün bir konumda olmadığını belirterek, "Avrupa ahlaki açıdan üstün bir konumda olmadığını ve bu konuda dünyaya vaaz veremeyeceğini bilmelidir. Yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı Avrupa'da korkunç koşullar oluşturdu. Bu nedenle Avrupa ne bir itibara ne de İranlı yetkililere yaptırım uygulayacak bir konumdadır" dedi.

"BU EYLEMLER DURUMU ABD İÇİN DAHA KARMAŞIK HALE GETİRECEKTİR"

Natanz Nükleer Tesisi’nde gerçekleşen ve büyük maddi zarara yol açtığı belirtilen patlama sonrasında Rusya'nın verdiği desteğe teşekkür eden Dışişleri Bakanı Zarif, "ABD, yaptırımların ya da sabotajların müzakere imkanı sağlamayacağını bilmelidir. Bu eylemler sadece durumu onlar için karmaşık hale getirecektir. Natanz, yakın gelecekte daha gelişmiş santrifüjlerle ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

İran tarafından patlamanın sorumlusu olarak gösterilen İsrail için Zarif, "İsrail kötü bir kumar oynadı ve saldırıyla İran'ın nükleer görüşmelerdeki elini zayıflatacağını düşündü ancak bu saldırı bizi daha da güçlendirecektir" diye konuştu.

“İKİ ÜLKE İŞ BİRLİĞİ HER ZAMANDAKİNDEN DAHA GENİŞ”

Dışişleri Bakanı Zarif, Rusya'nın İran için stratejik önemde olduğuna dikkati çekerek, "İki ülke liderlerinin kararlarına dayanarak çeşitli ikili bölgesel ve uluslararası iş birliğimiz devam ediyor. Bu iş birliği her zamankinden daha geniş ve stratejiktir. Biz bu iş birliğini Astana ve diğer formatlarda sürdüreceğiz" diye vurguladı.

Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında iş birliği imkanlarını değerlendirdiklerinin de altını çizen Zarif, "İki ülke arasında varılan anlaşma ile İran'da Sputnik aşısı üretimine başlanacağını ve Rusya'dan daha fazla aşı satın alınabileceğini umuyoruz" sözlerini kullandı.

Basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İRAN’A YÖNELİK TÜM YAPTIRIMLAR KOŞULSUZ ŞARTSIZ KALDIRILMALI”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova'nın nükleer anlaşmayla ilgili konumunun ne olduğuna dair sorulan soruya ilişkin ülkesinin anlaşmanın tüm taraflarca uygulanması için çaba harcadığını belirtti.

Rus Dışişleri Bakanı, "Bizim bu konudaki duruşumuz açıktır. İran'a yönelik tüm yaptırımlar kayıtsız şartsız kaldırılmalıdır. Yaptırımların kaldırılmasının iş birliği imkanlarını artıracağını umuyoruz" diye konuştu.

"ABD, BMGK’NIN KARARLARINA GÖRE HAREKET ETMELİ"

Nükleer anlaşmayı yeniden uygulanabilir hale getirmenin ABD'nin anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesiyle sağlanacağını dile getiren Lavrov, "ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına uygun hareket etmesi gerekiyor. Amerikalılar bunu yapmadıkları takdirde korkunç sonuçları olabilecek tehlikeli bir adım atmış olurlar. Biz, hem Amerikalıların hem de İranlıların nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmesine yardımcı olmak için çaba gösteriyoruz" sözlerini kullandı

Ermenistan'ın işgalinden kurtarılan Karabağ'daki gelişmelerle ilgili de Lavrov, "Biz bu meselenin diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.