İran, ”Suudi Arabistan ve Katar darbeden yana” dedi

Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin dikkate değer bir iddia iran’dan geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suudi Arabistan, Katar ve başka ülkelerin Türkiye’deki darbe girişiminin gerçekleşmesinden yana durduğunu ileri sürdü.

Fars haber ajansı’nın haberine göre kapalı bir parlamento oturumunda yaptığı konuşmada iddiasını dile getiren Zarifi “Bunun üzerine düşünülmesi gerekir” dedi. İranlı parlamenter Golamrıza Caferzade’nin aktardığına göre, Zarif ayrıca, “Suudilerin Türkiye’deki olaylar karşısındaki duruşuna bakıldığında Suudi Arabistan’ın darbeye dahil olmasının güçlü bir ihtimal olduğu” iddiasında bulundu. Zarif, İran’ın ilke olarak dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun darbeye karşı olduğunu söyledi ve yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü bildirdi.

ABD: Bizim için sürpriz oldu

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin, kendileri için de sürpriz olduğunu söyledi. Cook, Pentagon’da düzenlediği günlük basın toplantısında Türk ordusu ile yakın ilişkileri sürdüreceklerini, IŞİD’e karşı Türkiye çıkışlı operasyonların süreceğini belirtti. Cook, koalisyon güçlerinin darbe girişiminde bulunanların uçaklarına yakıt ikmali yaptıkları iddialarını da reddetti.

Esad: Türkiye’de durum net değil

Suriye Devlety Başkanı Beşar Esad da Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Esad şunları söyledi: “İki gün önce Türkiye’de yaşanan olayların ne olduğu henüz kesinleşmiş değil. Herkes yaşananlarla ilgili tahminlerini ve öngörülerini dile getiriyor. Bazıları, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın bu olayı Türkiye’deki ordu, yargı ve siyaset kurumlarındaki her türlü muhalefete son vermek için kullanmak istediğini söylüyor.”

Lavrov’dan hukuk vurgusu

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Türkiye’de bugün yaşanan tüm sorunların sadece anayasa ve hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması bekliyoruz” dedi. Lavrov ayrıca Türkiye’deki Rus vatandaşların güvenliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus mevkidaşı Putin’e verdiği söze inandıklarını söyledi. Sergey Lavrov, “Türkiye’de yaşanan son gelişmeler Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri birliklerinin gerçekleştirdiği terörizme karşı mücadele operasyonlarını etkilemeyecek. Onlar planlandığı gibi devam edecek” dedi.

HRW: Hükümeti sınav bekliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), darbe girişimi sonrasında Türkiye’de hükümetin izleyeceği yolun insan hakları, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü anlamında önemli bir sınav olacağını söyledi. HRW’nin yayımladığı raporda, gözaltı sayısının 7 bin 500’ü aştığı, binlerce hakim, savcı ve polisin açığa alındığı ve 22 haber sitesinin kapatıldığı anımsatılıyor.
HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Hükümetin darbe girişiminde bulunanları yargı önüne çıkarmak en doğal hakkı. Ancak göz altıların boyutu ve hızı, kanıtlara dayalı bir soruşturmadansa kitlesel tasfiyelere işaret ediyor” dedi.