Sürgün yaşadığı İstanbul'da koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren İranlı müzisyen Cavit Murtezaoğlu Alevi deyişleriyle sonsuzluğa uğurlandı.

İranlı müzisyen Cavit Murtezaoğlu deyişlerle uğurlandı

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Sürgünde olduğu İstanbul’da önceki gün koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu Okmeydanı Cemevi’ndeki törenin ardından Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haftalardır tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Perşembe gecesi yaşamını yitiren 58 yaşındaki Murtezaoğlu’nun cemevindeki törenine programlar da yaptığı Can Tv yöneticileri çok sayıda Alevi kurum yöneticisi, Alevi aydın, yazar ve sanatçının yanı sıra Murtezaoğlu’nun öğrencileri, dostları da katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş ilgezdi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da çelenk gönderdi.

iranli-muzisyen-cavit-murtezaoglu-deyislerle-ugurlandi-766183-1.

Alevi deyişleriyle uğurlanan Murtezaoğlu ile özdeşleşen Seyid Nesimi’nin Sığmazam deyişi hep birlikte söylendi. Buradaki törenin ardından Murtezaoğlu, Kadıköy’de Şahkulu Dergahı’nın yanında bulunan Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Asıl adı Javid Fakhim Ghanbarzadeh olan sanatçı 1962’de Tebriz’de doğdu. Azerbaycan Bakü Konservatuarı’ndan mezun olan Cavit Murtezaoğlu, caz formatıyla buluşan ve makamsal yapıya dayanan müziğini “Caz-makam’ olarak tanımlıyordu. 100’ün üzerinde bestenin yanında “O 3 (Leyla-Mecnun)” ve “Pir Sultan” adlı iki operete imza atan Murtezaoğlu, müzik yazımı, çalışmaları içinde, birçok yeni makam çeşnileri, ses dizimleri ve armoniler yarattı.

7 yıldır İstanbul’da siyasi mülteci olarak yaşayan Murtezaoğlu, Can Tv‘de ‘Cavidan Name’ programını yapıyordu.

iranli-muzisyen-cavit-murtezaoglu-deyislerle-ugurlandi-766184-1.