Irkçı saldırılar Trump’ın eseri

Siyah genci öldüren baba-oğulun gecikmeli olarak gözaltına alınmasına tepkiler sürerken Atlanta Belediye Başkanı Trump’ı ırkçı saldırılara teşvikle suçladı ABD’nin Georgia eyaletinde evinin yakınında koşarak spor yapan Afro Amerikalı 25 yaşındaki Ahmaud Arbery’yi öldüren eski polis ile oğlunun cinayetin videosunun ortaya çıkmasından iki ay sonra gözaltına alınması tepki çekti.

Arbery’yi meşru müdafaa için vurduklarını iddia edip serbest kalan eski polis Gregory McMichael (64) ile oğlu Travis McMichael’ın (34) siyah genci takip edip kasten hedef aldıklarını ortaya koyan cep telefonu kayıtları geçen hafta yayımlanmıştı. Bunun üzerine polis eskisi baba ile oğlu iki ay gecikmeli şekilde, ‘cinayet ve ağır fiili saldırı suçlamalarıyla’ gözaltına alındı.

Eyalet başkenti Atlanta’nın Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms ise cinayetten ‘Başkan Donald Trump ile yönetiminin söylemini sorumlu tutan’ açıklamalar yaptı. CNN’e konuşan Bottoms, “Bu 2020 yılında bir Afro Amerikalı erkeğin linç edilmesidir” değerlendirmesini yaptı. Videonun yarattığı öfke karşısında eyalet adalet bakanı ‘polisin olayı nasıl ele aldığını en başından inceleme’ sözü verirken, Atlanta Belediye Başkanı da ‘görüntüler kamuoyunun tepkisini çekmeseydi iki beyaz erkeğin resmen suçlanmayacağını’ belirtti.

Sputnik'in haberine göre Arbery cinyetini ‘Trump yönetiminin söylemi’ ve ‘en tepedeki liderlik yoksunluğuna’ da bağlayan Keisha Lance Bottoms, şöyle devam etti: “Bu, Beyaz Saray’dan çeşitli şekillerde çıktığına tanık olduğumuz söylemle ilgili cebelleştiğimiz daha büyük sorunun parçası. Bence aksi takdirde 2020’de görmeyeceğimiz şeyleri ırkçı olmaya eğilimli pek çok kişinin aleni şekilde yapmasına açık çek veriliyor.”