Almanya’nın Hanau kentinde bir yıl önce bugün dokuz göçmen, ırkçı saldırıda hayatını kaybetti. 19 Şubat İnisiyatifi, katliamı unutturmamak ve ırkçılığa geçit vermemek için yürüttükleri mücadeleyi anlattı.

Irkçı saldırılara karşı tek yürek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya'nın katliama dek "Masallar şehri" olarak anılan Hanau kentinde dördü Türkiye kökenli dokuz göçmenin katledildiği ırkçı saldırının üzerinden tam bir yıl geçti. Irkçı katil Tobias Rathjen, üç ayrı kafeye beşer dakika arayla silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda dokuz göçmen yaşamını yitirdi. O gün kentteki La Votre, Midnight ve Arena isimli kafelere yaklaşık beş dakika arayla düzenlenen saldırılarda Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Ferhat Unvar, Fatih Saraçoğlu, Vili Viorel Păun, Kaloyan Velkov, Hamza Kurtović , Said Nesar Hashemi ve Mercedes Kierpacz hayatını kaybeden isimler oldu. En genci 21, en yaşlısı 37 yaşındaydı. Katliamcı Tobias Rathjen ise saldırıyı düzenledikten saatler sonra evinde 72 yaşındaki annesini öldürüp intihar etti.

IRKÇILIKLA MÜCADELE

Hanau'da 19 Şubat İnisiyatifi, katliamda hayatını kaybeden göçmenlerin unutulmaması için çalışma yürütüyor. Olayda güvenlik birimlerinin ihmalleri ve hatalarının ortaya çıkarılması için Say Their Names (Onların isimlerini söyle) kampanyası yürüten 19 Şubat İnisiyatifi, ırkçılıkla mücadelenin önemine dikkat çekiyor. İnisiyatifin kurucularından Eren Okçu, "Saldırıya uğrayan göçmenlerin durumuna toplumda 'Göçmenlerin sorunu' gibi bir algı kesinlikle oluşmadı. Çünkü bu toplumsal bir sorun ve bunun mücadelesinin de toplumsal yapılması gerekiyor. Irkçılık kutuplaşmayı dayatıyor. Bu saldırı da benzer bir durum yarattı. Ama buradan şu görüldü ki aslında amaçlarına ulaşamadılar. Tepkiler birlikte oldu" diyor.