Dünyada ırkçılık karşıtı eylemler sürerken sömürgeci kimliğiyle bilinen tarihi kişiliklerin heykelleri ve isimlerine karşı kampanya yürütülüyor. ABD’de Mississippi eyaleti, bayrağında bulunan ırkçı konfederasyon sembolünü çıkarma kararı aldı. Princeton Üniversitesi de eski başkanlardan Woodrow Wilson’ın ismini kampüsteki bir binadan kaldıracağını duyurdu

Irkçı semboller kaldırılıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan ırkçılık karşıtı gösteriler devam ederken eyaletlerde ırkçılığı çağrıştıran sembollere karşı yeni adımlar atılıyor. ABD’nin güney eyaletlerinden Mississippi, ırkçılık çağrışımı taşıdığı gerekçesiyle İç Savaş sırasında köleliği savunan eyaletlerin oluşturduğu ‘Amerika Konfedere Devletler Birliği’nin amblemini eyalet bayrağından çıkarma yönünde hamlede bulundu.

OYLAMA YAPILACAK

Eyalet Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyeleri, önceki gün düzenledikleri oturumda, bayrağın değişmesi için yasal değişiklikleri yapmak üzere yasama döneminin uzatılması kararı aldı.

Eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Tate Reeves de Cumhuriyetçilerin kontrolündeki meclisin bayrak değişikliğine dair bir yasayı çıkarması halinde onaylayacağını açıkladı.

Senatör ve vekiller bayrak değişikliğinde yasal süreci başlatmak için oylamaya gidecek. İlk aşamada mevcut bayrağın eyalet yasasından çıkarılmasına yönelik yasal değişiklik yapılması öngörülüyor. Ardından konfederasyon sembolünün olmadığı bir bayrak tasarlamak üzere komisyon kurulacak. Komisyonun hazırladığı, konfederasyon sembolünün olmadığı bayrak tasarımı, 3 Kasım’da tek seçenek olarak halkoyuna sunulacak. Yeni tasarım seçmenlerin çoğunluğunun oyunu alırsa resmi bayrak olarak kabul edilecek, eğer alamazsa komisyon aynı ilkeler doğrultusunda yeni bir tasarım hazırlayıp yeniden halkın oyuna sunacak.

AMBLEMİ TAŞIYAN SON EYALET

Konfederasyon ambleminin eyalet bayrağından çıkarılması uzun yıllardır tartışılıyordu. Mississippi, köleliğin devamını savunan güney eyaletlerini sembolize eden 13 yıldızın olduğu amblemi hâlâ bayrağında taşıyan son eyalet konumunda bulunuyordu. Nüfusun yüzde 38’ini siyah yurttaşların oluşturduğu eyalette kamu üniversiteleri ile çok sayıda şehir ve ilçe ırkçılık çağrışımı olan bayrağı kullanmayı reddediyordu.

***

WILSON’IN İSMİ SİLİNİYOR

ABD ve dünyanın farklı ülkelerinde yayılan sömürgecilik ve kölelik dönemlerine ait tarihi kişiliklerin heykelleri ve isimlerinin kamusal alanlardan kaldırılması için yürütülen girişimler devam ediyor. ABD’nin köklü Princeton Üniversitesi, eski başkanlardan Woodrow Wilson’ın ismini ‘ırkçılığını’ gerekçe göstererek kampüsteki bir binadan kaldıracaklarını duyurdu. Karara dair yapılan açıklamada, “Wilson’ın ırkçı düşünceleri ve politikaları nedeniyle bu kararı aldık. Wilson’ın düşünceleri, öğrencileri ve mezunları, her türlü ırkçılıkla mücadele etmesi gereken bu fakültenin ismi ile uyuşmamaktadır” ifadesine yer verildi.


ABD’nin 28’inci Başkanı Wilson, 1913-1921 yıllarında görev yapmıştı. ABD’de 1825-1832 yılları arasında başkan yardımcılığı yapan ve köleliğin kaldırılmasına direnmesi nedeniyle ülkeyi İç Savaş’a sürükleyen eski Başkan Yardımcısı John C. Calhoun’un Güney Carolina eyaletine bağlı Charleston kentinde bulunan heykeli de 25 Haziran’da kaldırılmıştı.