İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "YouTube"daki ırkçı şarkı ve klip için soruşturma başlattı. Klibe erişim yasaklandı. İsmail Türüt ve Ozan Arifin ifadesi alınabilir

İnternetin popüler video paylaşım sitesi YouTube'da Hrant Dink cinayetinin sanığı Ogün S. ve azmettirici olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal'i öven ırkçı klip ve İsmail Türüt'ün, "Plan yapma plan" şarkısı ile ilgili soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan iki yönlü soruşturma kapsamında paylaşım sitesi YouTube'daki klibe erişim engellendi.

Sözlerini Ozan Arif'in yazdığı, İsmail Türüt'ün söylediği, Hrant Dink suikastinin sanıklarını öven, "Plan Yapmayın Plan" adlı şarkı hakkında İstanbul Emniyeti'nin hazırladığı dosya kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Şarkının sözleri ve paylaşım sitesi YouTube'da yer alan klip görüntüleri hakkında ayrı ayrı soruşturma başlatılırken soruşturma kapsamında şarkının sözlerini yazan Ozan Arif ve bu sözlere kasetinde yer veren Karadenizli şarkıcı İsmail Türüt'ün de ifadesine başvurulabileceği belirtildi.

Basın Savcısı Nurten Altınok tarafından başlatılan soruşturma kapsamında şarkının sözlerine uyarlanarak hazırlanan ve paylaşım sitesi YouTube'da yayınlanan küplerin kim tarafından hazırlanıp yayınlandığı da araştırılıyor. Küplere internet ulaşımı da 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla engellendi. Öte yandan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri bugün saat 13.00'da Sultanahmet'te bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek Ozan Arif, İsmail Türüt ve klibi hazırlayan şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
CEM TURSUN

* * *

Irkçılar sanal alemde cirit atıyor
İNTERNETTE ırkçılık her geçen gün artıyor. Suç ve suçlular övülüyor, hakaretler ve tehditler bilgisayar ekranlarından çıkıp sokaklara yayılıyor. Hrant Dink cinayetinden sonra yaşananlar internetin ırkçı propagandayı ne kadar kolaylaştırdığını bir kez daha gözler önüne serdi. Irkçı tehlike sanal alemde adeta çığ gibi büyürken, video paylaşım sitelerinin en tanınmışı olan YouTube da bu artıştan nasibini aldı. Dink cinayetinin sanığı Ogün S. ve azmettirici olduğu iddiası ile yargılanan Yasin Hayal'in yanı sıra Mehmet Ali Ağca, Abdullah Çatlı ve Sedat Peker gibi isimlerin yer aldığı video küplerde de son günlerde ciddi bir artış yaşanıyor. Video küplerde Ogün S.'nin Türk bayrağı önünde çekilen ve daha önce basında yer almayan fotoğraflarının kullanılıyor olması dikkat çekerken, Hrant Dink'in vurulmasının ardından yerde yatan görüntülerinin yanı sıra internetteki videolarda Nobel ödüllü romancı Orhan Pamuk başta olmak üzere bazı isimler de tehdit ediliyor. Irkçılığı, faşizmi ve şiddeti yaşam biçimi olarak benimseyen kişi ve grupların interneti hem bir propaganda ve örgütlenme aracı, hem de suç işlemeye dönük bir arena olarak kullandığını söyleyen uzmanlar bu konuda TCK'nın 6. maddesi'nin G bendinde yer alan, "işitsel ve elektronik iletişim aracıyla yapılan yayınlar" ifadesinin önemine dikkat çekiyor.

Servis sağlayıcı, içerik sunucu ve erişim sağlayıcının hukuksal sorumluluklarına da işaret eden uzmanlar, ırkçı site ve forumlarda propaganda yapan, suçu ve suçluyu öven kişilerin hukuki ve cezai sorumluluk altına girdiklerini belirtiyor. Hukukçular, servis sağlayıcının ve içerik sunucunun uluslararası ortamlarda bile kolaylıkla tespit edilebildiğini, internet kullanıcılarının da IP numaralarından takip edilebildiğini hatırlatıyor. TCK'nın 216. maddesinin kin ve düşmanlığı tahrik edenlerin açık ve yakın tehlike oluşturması halinde cezalandırılacağı hükmüne yer verdiğini hatırlatan hukukçular, Türkiye'nin 1972'de imzaladığı, "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme"nin ırkçı propaganda yapan internet yayıncılığını engellemeye ilişkin hükümler içerdiğini de ifade ediyor.
Volkan Şahin