ABD’de 25 Mayıs’ta George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan eylemler birinci ayını doldurmaya hazırlanıyor. Washington’da önceki gün sömürgeci general Albert Pike’ın heykeli ateşe verildi

‘Irkçılığı üreten sistemin kendisi’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

George Floyd isimli siyah yurttaşın ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan küresel ırkçılık karşıtı eylemler bir ayını doldurmak üzere. Önceki gün, ABD'de köleliğin kaldırıldığı günün yıldönümü nedeniyle sokağa çıkan yurttaşlar birçok eyalette eylemler düzenledi, Floyd için adalet istedi.

BİR HEYKEL DAHA YIKILDI

Başkenti Washington DC'de yapılan ırkçılık karşıtı gösteride, kölelik yanlısı sömürgeci Amerikan Konfedere Devletleri Generali Albert Pike'ın heykeli devrilerek ateşe verildi. ABD Başkanı Donald Trump ise yaşananlara Twitter üzerinden tepki göstererek, Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser'a protestocuları gözaltına alma çağrısında bulundu. Trump, Bowser'ı etiketlediği paylaşımında, "DC polisi, bir heykelin yıkılıp yakılmasını izlerken işini yapmıyor. Bu kişiler gözaltına alınmalı. Bu ülkemiz için utanç verici" ifadesini kullandı.


IRKÇILIK İNSANLIK SUÇU

Avrupa Parlamentosu (AP), ırkçılık, şiddet ve adaletsizliğe karşı güçlü tedbirler alınması gerektiği yönünde çağrı yaptı. AP'nin Brüksel'de yapılan Genel Kurul oturumunda, George Floyd'un ölümünü kınayan karar 104'e karşı 493 oyla kabul edildi. Son dönemde ABD ve dünya genelindeki ırkçılık karşıtı eylemlerin desteklendiği ifade edilen kararda, AB kurumlarının ve üye ülkelerin de geçmişte siyahlara ve farklı etnik kökenli insanlara karşı işlenen 'insanlığa karşı suçları' resmi olarak kabul etmeleri çağrısı yapıldı.

***

Sosyal eşitsizlik artıyor

Önceki gün, BM İnsan Hakları Konseyi’nde konuşan Küba Cenevre Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi Pedro Luis Pedroso Cuesta, Afrika kökenlilere ve azınlıklara karşı ırkçılık ve polis şiddetinin bu sistemin istisnaları veya hataları olmadığını, bunun sistemin kendisi olduğunu söyledi. ABD’de Covid-19 ölümlerinin yüzde 22,2’sinin Afrikalı Amerikalılar arasında olduğunu hatırlatan Cuesta, pandeminin sosyal eşitsizlikleri artırdığını ve yoksulların ve azınlıkların korunmasız bırakıldığı bir sistemin eksikliklerini gösterdiğini belirtti. Sistemin kölelik, üst sınıfların ayrıcalığı ve çoğunluğun mülksüzleştirilmesi üzerine kurulmuş olduğunu belirten Pedroso, “Irkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı belası giderek eşit olmayan çoklu ve karmaşık krizlere karışan bir dünyada ilerlemeye devam ediyor” dedi.