Tetiklenen ırkçılık Kayseri’de kendini gösterdi. Çerkesçe konuşan yolculara başka bir yolcu ırkçı sözler sarf etti. Uluslararası Göçmen ve Kadınlarla Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Maryam Rajhati ise göçmenlere saldırıların arttığını ifade etti.

Irkçılık her yerde
Kayseri’de bir otobüste Çerkesçe konuşan yurttaş ırkçı sözlerle hedef alındı.

Haber Merkezi

Başta Zafer Partisi’nden Ümit Özdağ olmak üzere siyasetçilerin göçmenler üzerinden tetiklediği ırkçılık her yerde kendini gösteriyor. Kayseri'deki bir otobüs yolculuğu sırasında Çerkesçe konuşan yolculara başka bir yolcu ırkçı sözler sarf etti. Görüntüler sosyal medyada tepki çekti.

Sosyal medyada dolaşıma giren videoda, erkek bir yolcu, Çerkesçe konuştuğu aktarılan yolculara karşı ayağa kalkıp bağırdı. Videoda, söz konusu yolcunun, "Bu ülke Türklerin ülkesi Türk! Her şey Türk'tür, Çerkes değil. Bu ülkede ikinci dil konuşulmaz; Kürt olsun, Çerkes olsun… Kim olursa olsun. Bu ülke Türk'tür" dediği duyuluyor. Başka bir yolcunun ise "Çift dil konuşulduğunda ülke karışır" diyerek ırkçı söylemlerde bulunan şahsa destek verdiği görülüyor. Irkçı söylemlere maruz kalan yolcuların ise sadece "Tamamdır abi, eyvallah" dedikleri duyuluyor.

Çerkes Dernekleri Federasyonu yaptığı açıklamada "Kayseri’de toplu taşıma aracında (belediye otobüsü) annesi ile telefonda anadilinde (Çerkesçe) konuştuğu için bir gencimize, kin ve nefret kusarak sözlü tacizde bulunan ırkçı faşisti şiddetle kınıyoruz. Konu hakkındaki gelişmeleri ve süreci yakından takip edeceğiz" dedi.

'MÜLTECİLERE YÖNELİK SALDIRILAR ARTTI'

Öte yandan Uluslararası Göçmen ve Kadınlarla Dayanışma Derneği (UGKDD) Genel Sekreteri Maryam Rajhati, son 6 ayda mülteci ve göçmenlere yönelik ırkçı söylemlerin arttığını belirterek, derneklerine yoğun başvuruların yapıldığını söyledi.

Ülkelerinde yaşanan savaş ve yoksulluk gibi nedenlerle Türkiye’ye gelmek zorunda kalan mülteci/sığınmacılar, son dönemde artan nefret söylemi ve ırkçı saldırıların hedefi oluyor. Saldırıya maruz kalan, hedef gösterilen mülteciler, kimi zaman geri gönderilme ve çalışma izninin iptal edilme korkusu nedeniyle yasal haklarını talep edemiyor. Mültecilere yönelik İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara’da üst üste yaşanan saldırıların yanı sıra mülteci ve göçmen kadınların geldikleri ülkelerde karşılaştıkları sorunlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na konuşan UGKDD Genel Sekreteri Maryam Rajhati, saldırıların son 6 ayda hızlandığını belirtti.

Saldırılardan dolayı mülteciler arasında ciddi korkuların baş gösterdiğini dile getiren Rajhati, siyasetçilerin mültecilere yönelik nefret söylemlerinin yanı sıra medyanın kullandığı dilin ırkçılığı körüklediğine dikkat çekti. Rajhati, Türkiye’nin mülteci ve göçmenler konusunda eskiye nazaran daha da kötüye gittiğini söyledi. Türkiye’de yaşayan göçmen ve mülteci kadınların yaşadığı sorunlara dair derneklerine yapılan şikayet başvurularını sıralayan Rajhati, bu sorunların başında “kadınların dil bilmemekten kaynaklı yaşadıkları zorluklar, taciz ve tecavüze maruz kalmaları, düşük maaşa çalıştırılması”nın geldiğini belirtti. Rajhati, son zamanlarda sıklıkla yapılan başvurularda mültecilerin, toplum taşıma araçlarında, AVM, park ve yaşadıkları mahallelerde ırkçı söylemlere maruz kaldığını dile getirdi.

SORUMLUSU ÜLKEYİ YÖNETENLER

Türkiye’de şu anda 3 bine yakın ailenin yurt dışına gitmek için beklediğini söyleyen Rajhati, “Mültecilerin ülkelerine geri gönderilme meselesi gündeme geldiğinden beri birçok aile tedirgin bekliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte kaçak yollarla deniz üzerinden gidecekler. Bu aslında bir çeşit intihardır. Bu intihardan bu ülkenin başındakiler ve Göç İdaresi sorumludur” dedi.