Almanya'da ırkçı örgütlere yönelik açılan davaların sayısı artıyor. 2018'de aşırı sağcılığa karşı altı dava açılırken bu sayı 2019'da 24'e yükseldi. Dresden'de önceki gün ırkçı bir grubun üyelerine beş yıla kadar hapis cezası verildi

Irkçılık karşıtı davalar artıyor

Almanya'da aşırı sağcı saldırılar yaşanırken açılan davalarda da artış yaşanıyor. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, savcılığın yürüttüğü soruşturmalarının sayısında artış yaşandığını, açılan davalarda da oranın yükseldiğini ifade etti. Geçtiğimiz ay Hessen’in Hanau bölgesinde gerçekleşen saldırının ardından aşırı sağcı yapılara operasyon düzenlenmişti.

SAYI YÜKSELDİ

Almanya Kamu Savcılık Ofisi’nin açıkladığı bilgilere göre, 2018'de aşırı sağcılığa karşı altı dava açılmışken bu sayı 2019'da 24'e yükseldi. Bu davalar arasında, Almanya'da Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke suikastını gerçekleştiren ve Halle kentinde iki kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sinagoga saldırı olayı da bulunuyor.

‘Chemnitz Devrimi’ (Revolution Chemnitz) olarak bilinen ırkçı örgütün sekiz üyesi önceki gün Dresden şehrinde mahkemeye çıktı. Savunma avukatı suçlamaları reddederken, müvekkillerinin ‘saçma sohbetler gerçekleştirdiğini’ ve ‘terörist bir grup değil modern bir grup olduğunu' iddia etti.

HAPİS CEZASI

Dresden Yüksek Eyalet Mahkemesi, örgütün sekiz üyesini, iki yıl üç ay ile beş buçuk yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti. Mahkemenin kararını değerlendiren Almanya Adalet Bakanı Christine Lambrecht, davanın bir kez daha, 'aşırı sağcı terör gruplarından kaynaklanan tehlikeyi ciddi bir şekilde gözler önüne serdiğini' ifade etti.

"Bu terör grupları insanlara karşı nefret ve demokrasiyi aşağılama duygusundan besleniyor" diyen Bakan Lambrecht, Federal Savcılık ile güvenlik makamlarının, 'sağ terörist yapıları açığa çıkarmak, suçlulardan hesap sormak ve takibat baskısını sürekli hissettirmek için el ele çalıştığını' söyledi. İç İstihbarat Dairesi de günler önce ırkçı ‘Reich Vatandaşları’ grubunun yasaklandığını duyurmuştu.