ABD'de ırkçılık karşıtı eylemler aynı zamanda ülkedeki ekonomik krize karşı tepkileri de içeriyor. Los Angeles'ta evsizlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 13 arttı. Lübnan’da doların yükselişi öfkeye yol açarken Yunanistan’da işçiler hakları için eylem düzenledi

Irkçılık ve işsizlik öfke nedeni

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de siyah yurttaşlara dönük ayrımcılık nedeniyle yapılan ırkçılık karşıtı protestolarda, işsiz ve evsiz kalan on binlerce kişi ülkedeki ekonomik krize karşı da sesini yükseltiyor. New York, Washington eyaletlerinde önceki gün de eylemler devam ederken protestoların bir diğer yoğun yaşandığı Kaliforniya'da sokakta yaşayan evsizlerde rekor artış yaşandığı ortaya çıktı.

EVSİZLERİN SAYISI ARTIYOR

Los Angeles Evsiz Hizmetleri İdaresi (LAHSA) tarafından açıklanan rapora göre, Kaliforniya'nın Los Angeles kentinde evsizlerin sayısı 66 bin 443'e yükseldi. Çalışmada, bu sayının geçen yıla göre yüzde 12.7'lik bir artışa tekabul ettiği kaydedildi. LAHSA Genel Müdürü Heidi Marston, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, evsiz sayısının daha önce görülmemiş bir oranda arttığını belirterek, "Bu artışın temel sebebi yüksek kiralar ve ayrıca uygun fiyatlı konutların bulunmaması. Daha fazla insana ev bulunsa bile ekonomik kriz gittikçe kötüleşiyor" dedi.

Dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alan Kaliforniya, ülkede en çok en çok evsizin bulunduğu eyalet olarak öne çıkıyor ve eyalet genelinde yaklaşık 150 bin evsiz bulunuyor. Los Angeles'ta ise ortalama kira ücretleri ortalama gelirin neredeyse yarısını, yaklaşık yüzde 46.7'sini oluşturuyor.

LÜBNAN'DA DOLAR KRİZİ

Ekonomik krizin ciddi etkilerini gösterdiği bir diğer ülke Lübnan'da ise yerel para biriminin dolar karşısında değer yitirmesi üzerine günlerdir sokak eylemleri yapılıyor. Başkent Beyrut'un yanı sıra Trablusşam, Sayda, Sur, Beka ve diğer bölgelerde Merkez Bankası'nı hedef alan protestocular, IMF'yle 10 milyar dolarlık kredi için müzakereler yürüten hükümete de tepki göstererek "Bankacılık rejimi düşsün" sloganları attı. Adalet Bakanı Marie-Claude Najm de yerel para biriminin dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetmesini soruşturmakla görevlendirildi. Soruşturma sonuçlarının ilgili yargı makamlarına sevk edileceği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Mişel Avn da ülkenin para birimini güçlendirmek için Merkez Bankası'nın piyasaya dolar süreceğini duyurdu.

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada her geçen gün değer kaybetmeye devam ediyor. Resmi kurda bir ABD doları bin 500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada 4 bin 500 liranın üzerinde işlem görüyor. Başbakan Hassan Diyab, kamu borcunun 90 milyar doları aştığını, Lübnan'ın tarihte ilk kez temerrüde düştüğünü duyurmuştu.

İŞÇİLER HAKLARINI İSTEDİ

Yunanistan’da Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) ve diğer sınıf sendikaları da ekonomik krizin faturasını işçilere yüklemek isteyen hükümeti, "Nefes al! Sömürünün zincirlerini kır" sloganıyla ülke genelinde protesto etti. Başkent Atina’da parlamento binası önünden ABD Büyükelçiliği’ne yürüyen işçiler, aynı zamanda polis şiddetine tepki göstermek için ellerini kelepçeleyerek eylem yaptı, daha sonra kelepçeleri 'kırarak' büyükelçiliğe doğru fırlattı. İşçiler adına yapılan konuşmada, “Protesto gösterisi yapıyoruz çünkü artık dayanamıyoruz! Şimdiye kadar yeterince bedel ödedik. Bundan sonra tekrar bedel ödemeyeceğiz!” denildi.