ABD’de en son Jacob Blake isimli siyah yurttaşın polisin hedefi olması üzerine devam eden ırkçılık karşıtı eylemlerde saldırgan polisin tutuklanması isteniyor. Eylemlerde "Değişim istiyoruz" talebi öne çıkıyor.

Irkçılık ve polis şiddeti karşıtı eylemlerle adalet aranıyor: ‘Üzgün değil, öfkeliyiz’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde hafta sonu polisin Jacob Blake isimli bir siyah yurttaşı arkadan kurşunlaması sonrası başlayan ırkçılık karşıtı protestolar artıyor. George Floyd’un polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesi sonucu ülke genelinde başlayan ırkçılık karşıtı eylemlerde sembol hale gelen ‘Black Lives Matter’ (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketi de birçok eyalette yapılan destek eylemlerinde yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise eylemlerin kalabalıklaştığı Wisconsin eyaletine Ulusal Muhafızlar’ın gönderilmesini isterken Başkan Yardımcısı Mike Pence de gösterilere karşı polise destek vermeye devam edeceklerini ilan etti.

Ancak protestocuları hedef alan Washington yönetiminin tutumu ve gösterilere polisin sert müdahalede bulunması tepkileri azaltmak yerine yurttaşların öfkesini büyütüyor. Polisin kurşunlarıyla felç kalan Jacob Blake’in kız kardeşi Letetra Wideman’ın basına "Üzgün değilim, öfkeliyim. Acımanızı istemiyorum. Değişim istiyorum" şeklinde verdiği demeç ABD kamuoyunda yankı uyandırırken "Üzgün değil, öfkeliyiz", "Değişim istiyoruz" sözleri protestocuların sembolü haline geldi.

MINNEAPOLİS SOKAKTA

George Floyd’un yaşamını yitirdiği Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde azalan ırkçılık karşıtı eylemler ise bir siyah yurttaşın daha polis şiddeti sonucu öldürüldüğü iddiaları üzerine yeniden hareketlendi. Minneapolis Polisi Sözcüsü John Elder ise adı açıklanmayan kişinin bir cinayet zanlısı olarak polisten kaçarken kendi silahıyla intihar ettiğini duyurdu. Şüphelinin intihar ettiğini gösteren güvenlik kamerası kayıtları da yerel medyada da yer alırken buna karşın eyaletteki bazı kentlerde protesto gösterileri devam etti. Black Lives Matter (BLM) hareketi üyeleri tarafından New York’un Long Island bölgesinde de eylemler düzenlendi.

TRUMP’TAN TEHDİT

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’da protestocuları hedef alan bir paylaşımda bulunarak, "Amerikan sokaklarındaki yağmayı, kundaklamaları, şiddeti ve hukuksuzluğu desteklemeyeceğiz" dedi. Wisconsin Valisi Tony Evers’in olayların bastırılması için federal yardımı kabul ettiğini aktaran Trump, "Bugün, hukuk ve nizamı yeniden sağlamaları için Wisconsin’in Kenosha kentine federal güvenlik güçlerini ve Ulusal Muhafızları gönderiyorum" ifadelerini kullandı. Trump, George Floyd’un polis şiddetiyle öldürüldüğü Minnesota eyaletindeki eylemlere karşı da Ulusal Muhafızları görevlendirmesiyle tepki çekmişti.

Trump’ın tehditlerine Başkan Yardımcısı Mike Pence de eşlik etti. Trump’ın yeniden başkan adayı seçildiği Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nda konuşan Pence, halka sert müdahalede bulunan polislere desteğini "Trump yönetimi altında, halkı koruma çizgisi olan polislerin yanında yer alacağız. Polis teşkilatlarına verilen fonu ne şimdi ne de başka bir zaman asla kesmeyeceğiz" sözleriyle duyurdu.

***

POLİS HÂL SERBEST

Jacob Blake isimli siyah yurttaşı arkasından yedi kurşunla vuran ve protestocular tarafından tutuklanması talep edilen polisin ismi açıklandı. Wisconsin Eyalet Başsavcılığı, Rusten Shesky isimli polisin Blake’in gömleğine tutunarak sırtına yedi kez ateş ettiğini doğruladı. Başsavcılık, soruşturmanın seyrine ilişkin detay vermezken Blake’in aracında bıçak bulundurduğu yönünde bir bilgiyi sunarak dikkat çekti. Ayrıca, eyaletteki eylemlerde hafta başında iki kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili 17 yaşında bir kişinin tutuklandığı duyuruldu. Trump hayranı olduğu ortaya çıkan kişinin ‘polis icazetiyle’ devriye gezip eylemcilere ateş açtığı yayımlanan görüntülerde yer aldı.