İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (İRA) siyasi kanadı Sinn Fein, Pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde24,5’ini alarak ülkedeki neredeyse bir asırlık sağ partilerin seçimlerden galip çıkma geleneğine son verdi

İrlanda’da seçimin galibi İRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein

İrlanda'da Pazar günü düzenlenen genel seçimlerde IRA'nın (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) siyasi kanadı olan solcu Sinn Fein birinci parti oldu.

Oyların yüzde 96'sının sayıldığı seçimlerde Sinn Fein oyların yüzde 24.5'ini alırken, muhalefet partisi Fianna Fail oyların yüzde 22,2'sini, başbakan Leo Varadkar'ın iktidar partisi olan Fine Gael yüzde 20.9'unu, Yeşiller ise yüzde 7.4'ünü aldı.

İrlanda'da 2016’da yapılan seçimde Fine Gael yüzde 25,5, Fianna Fail 24,3 ve Sinn Fein 13,8 oy almıştı. 2016’ya göre Sinn Fein oylarını yüzde 80 civarında artırmış oldu.

Sinn Fein'in bu seçimlerin kazananı olması, şimdiye kadar merkez sağ partilerin üstünlük kurduğu İrlanda'da sol bir partinin zafer kazanması dolayısıyla önemli. Ancak Sinn Fein'in en fazla sayıda oyu almış olması hükümeti kurması için yeterli değil.

İrlanda'da nispi temsil sistemi olduğu için 159 koltuklu parlamentoda en yüksek koltuk sayısına ulaşamayabilir.

39 seçim bölgesinin olduğu ülkede 42 adayla seçimlere giren Sinn Fein'in hükümet kurup kuramayacağı partilerin parlamentoya kaç milletvekilini soktuğu görüldükten sonra netleşecek.

Sinn Fein'in lideri Mary Lou McDonald, Pazar günü toplanan destekçilerine “bir devrim gerçekleştirdiklerini” söyleyerek diğer partilerle bir koalisyon kurmaya çalışacağını, ülkenin artık ikili parti sisteminde olmadığını söyledi.

Partinin lideri McDonald, Yeşiller ve diğer küçük sol partilerle koalisyon görüşmeleri gerçekleştirerek Fine Gael ve Fianna Fáil olmadan bir hükümet kurmaya çalışacaklarını söyledi.

McDonald, partisinin şu anda seçmenin dörtte birini temsil ettiğini söyledi ve dışlanmasını kabul etmeyeceğini vurguladı.

İrlanda’nın kuruluşundan itibaren her hükümeti yöneten Fine Gael ve Fianna Fail partileri,Sinn Fein ile koalisyon olasılığını seçimlerden önce elemişti.

Koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamazsa ülke tekrar seçime gidebilir.

Kaynak: AA, VOA Türkçe, BBC Türkçe