İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Türkiye’nin bir an önce serbest piyasa ekonomisi koşullarına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak menkul kıymet tesisi uygulaması ile bankaların riske açık hale geldiğini belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü: Bankalar riske açık hale geldi, serbest piyasa koşullarına dönmeliyiz
Fotoğraf: AA

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, serbest piyasa koşullarına geri dönmenin önemini vurguladı. Aran, "Bir an evvel serbest piyasa kurallarına dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ekonomisini bugüne getiren şey serbest piyasa ekonomisini tercih etmemiz ve bu yolda ilerlememizdir. Bu tarz kural getirerek 20 yıllık borçlanmaya teşvik etmenin serbest piyasa koşullarını fazla zorlamak olduğunu düşünüyorum, doğru bulmuyorum" ifadesini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Aran, Merkez Bankası'nın bir yandan faizleri indirirken bir yandan da kısıtlayıcı adımlar attığını dile getirerek müşterilerin tasarruf tercihlerine saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Aran, menkul kıymet tesisi uygulamasının bankaları büyümeyi desteklemekten alıkoyduğuna işaret etti.

"KREDİ KISITLAMASI ARZU EDİLEN SONUCU VERMEKTEN UZAK"

Döviz mevduatlarının bankalar için son derece kıymetli olduğunu söyleyen Aran, şöyle devam etti: "Krediye erişimde güçlük olması ekonomik aktivitede sorun yaratıyor. Kredi kısıtlaması arzu edilen sonucu vermekten uzak. Döviz mevduatında müşterilerin tercihlerine saygı gösteriyoruz. İş Bankası olarak döviz mevduatı miktarımızdan memnunuz, hesapları kabul etmeye devam edeceğiz."

Aran, menkul kıymet tesisi uygulamasının faizlerin ani şekilde artması durumunda risk yaratabileceğine dikkat çekerek "Beş yıl kısa bir süre değil, para politikasında her türlü değişikliği görebiliriz. Bankalarda gelecek yılın karları bu yıl gibi olmayacak. Enflasyondan arındırılsa sektörü karları çok daha düşük seviyede olacak. Bir an evvel serbest piyasa koşullarına geri dönmeliyiz" diye konuştu.

"YAKLAŞIMLARIN DOZUNU IYI AYARLAMAK LAZIM"

Enflasyonu düşürmek için kullanılan araçların oranlı ve birbiriyle uyumlu olması gerektiğini belirten Aran, şöyle konuştu:

"Krediye erişimde güçlük olmasının ekonomik aktivitede sorunlara yol açıyor. KOBİ'lerin krediye erişimi sorunsuz devam ediyor ama büyüklerin krediye erişiminde sorunlar olduğu için imkanı olanlar özel sektör tahvili çıkartarak bu sorunu çözmeye çalışıyor. 'Büyükler önce elindeki dövizi satsın, sonra krediye başvursun ki enflasyonla mücadele sonuç versin' deniyor. Bunu dengeli olarak yapmak gerekiyor. Arzu edilen sonuçla, sonuca gitmek için kullanılan araçların orantılı ve birbiriyle uyumlu olması gerekiyor. Burada arzu edilen sonuçla, sonuca götürecek olan enstrümanların seçimi konusunda kantarın topuzunun kaçtığını düşünüyorum. Menkul kıymet yoluyla bu konuları düzenlemeye çalışmanın riskli alana geldiğine işaret etmeye çalışıyorum. Bu tür konularda bu yaklaşımların dozunu iyi ayarlamak lazım."