Bu yılın ilk üç ayında en az 441 işçi, iş cinayetlerinde can verdi. Bu sayı, 2013 yılının ilk üç ayında ölen işçi sayısının iki katından fazla

İş cinayetleri hız kesmiyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, mart ayında en az 148 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu yılın ilk üç ayında yaşamını yitiren işçilerin sayısı ise en az 441. Bu sayı, 2013 yılının ilk üç ayında ölen işçi sayısının (en az 215 işçi) iki katından fazla. Rapora göre, mart ayında en çok ölüm yine inşaat (29 işçi) ve taşımacılık (20 işçi) işkollarında yaşandı. Bu işkollarını metal (17 işçi) ve tarım-orman (12 işçi) izledi. Ölüm nedenlerinde ilk sırayı yine trafik-servis kazaları (42 işçi) aldı. Mart ayında iş cinayetlerinde ölen işçilerin neredeyse yarısı (70 işçi) 28-50 yaş arası işçilerdi. Emeklilik çağında olmasına karşın çalışmak zorunda kalan işçiler de can verdi. 51-64 yaş aralığında bulunan 27 işçi hayatını kaybederken, 65 yaş üstü 9 işçi öldü. Mart ayında yaşamını yitiren işçilerin 2’si çocuk, 13’ü kadın, 7’si göçmendi.

Grev yasak, sendikacılar tutuklu
Geçen ay yaşanan sendikal hak ihlallerine de yer verilen raporda, 14 TÜMTİS yöneticisi ve üyesinin sendikal faaliyetleri nedeniyle hapis cezası aldığı ve bu cezaların Yargıtay tarafından da onanarak kesinleştiği hatırlatıldı. Akbank grevinin daha başlamadan hükümet tarafından yasaklandığına da dikkat çekilen raporda, “Yasaklanan sadece grev değil, sendikal örgütlenme özgürlüğüdür” ifadeleri kullanıldı.

***

‘7 metal işçisi kadını saygıyla anıyoruz’
İSİG Meclisi’nin mart ayı raporunda, sendikalarının Ankara’da düzenlediği 8 Mart etkinliğine giderken Bursa’da otobüslerinin devrilmesi sonucu yaşamını yitiren Türk Metal üyesi 7 kadın işçi de unutulmadı. Yazaki Mudanya ve Delphi fabrikası patronlarının, iş arkadaşlarını kaybeden işçilerin acısına bile saygı duymadığına dikkat çekilen raporda, “Sermaye için çalışanlarının yaşamını yitirmesi de arkadaşlarını kaybeden işçilerin psikolojisi de önemli değildi, önemli olan siparişler ve üretimin aksamamasıydı. Türk Metal’den sembolik de olsa üretimi durduran, örgütlü olduğu fabrikalarda tavır ortaya koyan bir davranış beklerdik” denildi. Raporda Türk Metal’in, 7 kadın üyesinin ölümüyle sonuçlanan bu iş cinayetinin takipçisi olması gerektiği de vurgulandı.