İş cinayetlerindeki cezasızlık son bulsun

EMEK SERVİSİ

Bilecik Osmaneli’nde 26 Haziran’da atık madeni yağları işleyerek baz yağ üretimi yapan bir fabrikanın kızgın yağ kazanındaki patlama sonucu kazan kapağının fırlamasıyla ağır yaralanan 33 yaşındaki makina mühendisi Emre Şimşek 4 Temmuz’da hayatını kaybetti. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, iş cinayetine ilişkin yaptığı açıklamada denetimsizliğe ve cezasızlığa dikkat çekti.

Geçen yıl en az 2 bin 427, 2021’in ilk beş ayında en az 972 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Yener, “Öncelikle belirtmeliyiz, ‘iş kazaları’ ve cinayetleri azalmıyor artıyor, denetimsizlik ve cezasızlık da kangren bir sorun olarak sürüyor. İş cinayetlerinde işçiler, mühendisler, mimarlar, iş güvenliği uzmanları hayatlarını kaybediyor” ifadelerini kullandı.

İş cinayetlerine ilişkin verilen cezaların yetersizliğini vurgulayan Yener, “Açılan davalarda verilen cezalar vicdanları sızlatıcı nitelikte. 301 işçinin hayatını kaybettiği ‘Soma Davası’ nda bile sadece 20 yıl hapis cezası verildi. Birçok davada verilen cezalar para cezasına çevriliyor. Örneğin Harita Mühendisi Gülseren Yurttaş’ın hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili ceza davasında verilen karar 18 bin 200 TL para cezasına çevrildi” açıklamalarında bulundu.

Yener, iş yerlerinin denetlenmediğini söyledi. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin (İSİG) taşeron firma anlayışıyla Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerine (OSGB) devredildiğini, kâr/zarar mantığı ile çalışan OSGB sisteminin iş cinayetlerini önleyemeyeceğini açıkladı. Yener, İSİG ile ilgili politikaların oluşturulmasıyla ilgili çoğunluğunu emek örgütlerinin oluşturduğu bağımsız bir enstitü kurulması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, iş yerlerinde hekim ve tam zamanlı iş güvenliği uzmanı çalıştırılmasının zorunlu hale gelmesi, İSİG’i işveren yükümlülüğü olarak görmeyen ve örgütlülüğün önüne engeller koyan mevzuatın iptali, iş yerlerinin İSİG yönünden denetlenmesi ve meslek hastalıklarının tespiti ve kayıt altına alınmasına ilişkin TMMOB’nin taleplerini yineledi.