Yeni anayasa tartışmalarında yine türban meselesi öne geçti. Rektörler türban serbest bırakılırsa AİHM'e gitmeye hazırlanıyor

AKP'nin hazırlattığı yeni anayasa taslağı henüz netleşmemişken üzerinde tartışmalar da devam ediyor. Üniversitelerde kılık kıyafetin serbest bırıkahp bırakılmayacağı konusunda Sapanca'da yapılan toplantıda karar alınamazken son kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği belirtiliyor. Ancak üniversite çevreleri türbanın yasal hale getirilmesinden rahatsız. Rektörler, Anayasa değişikliğinde türban konusunda sert tepki göstermeye hazırlanıyorlar. Rektörler, anayasa değişikliğinde üniversitelere türbanla girişin serbest bırakılması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahke-mesi'ne (AİHM) gidecekler.

ANKA ajansına konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, "dini simgeyle üniversiteye giriş Anaya-sa'nın laiklik ilkesine aykırıdır. Yarım laiklik olmaz. AİHM'in de bu yönde kararı vardır" dedi. Bugün konu ile gilgili toplantı yapacak Rektörler Ko-mitesi'ne YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlık edecek. Toplantıyla ilgili ANKA'ya açıklama yapan ODTÜ Rektörü Prof Dr. Ural Akbulut, yeni Anayasa'yı hazırlayan akademisyenler topluluğunun eğitim ve türbanla ilgili metinde yapılacak değişiklik konusunda hiçbir Rektör ve YÖK ile temasa girilmediğine dikkat çekti. Yeni Anayasa'nın tamamen bir siyasal ideolojinin yansıması olarak taraflar ve uzlaşma olmadan hazırlandığını savunan Akbulut, üniversitelere türbanla girişe olanak verecek bir düzenlemenin, "Üniversitelere dinsel simge" ile girmenin kapısını açacağını ve bu olgunun hem Anayasa'nın laiklik ilkesine, hem Danıştay kararlarına hem de AİHM kararlarına aykırı olacağını söyledi.

'YARIM LAİKLİK OLMAZ'
Üniversitelere dini simge ile girişe izin verilmesinin laik bir ülke anlayışına ters düşeceğini ifade eden Akbulut, "Bir Anayasa içerisine hem laiklik, hem de dini simgeleri eğitim kurumlarına sokma yönünde maddeler olmaz. Bunlar birbiriyle çelişir. Bir demokratik ülkede ya tam laiklik vardır. Ya laiklik yoktur. Yarım laiklik diye bir kavram olmaz" dedi. Anaya-sa'da yapılacak değişiklikte ısrar edilmesi durumunda tepkilerinin sertle-şeceğini vurgulayan Akbulut, olası bir değişikliği de AİHM'e götüreceklerini bildirdi.

* * *
İHD: Anayasa sivil ve demokratik değil
İNSAN
Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Reyhan Yalçındağ AKP komisyonu ve Prof. Dr Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kurulu üyelerinin hazırladığı yeni anayasa taslağını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi. Yalçındağ, BirGün'e yaptığı değerlendirmede, "Tasarıda Kürt sorunu, azınlık haklan, kadın erkek eşitsizliği, kültürel sorunlar, basın yayın özgürlüğü gibi konulara hiç değinilmiyor. Yeni taslak, mevcut anayasada yapılmış rötuşlardan ibaret. Bütünlüklü baktığımızda demokratik ve sivil bir anayasa taslağı göremiyoruz" dedi. Anayasa taslağı hakkındaki tartışmaların başörtüsü sorununa evrildiğini ifade eden Yalçındağ, "Biz İHD olarak, başörtüsü sorununu zaten insan hakkı ihlali olarak tanımlıyoruz. Ancak tartışmaların sadece başörtüsü üzerinden yaşanması zaman kaybettirilmesine neden oluyor. Türkiye topraklarında oluk oluk kan akıyor ancak bununla ilgilenilmiyor. Avrupa Birliği sürecinde birtakım iyileştirilmelere gidilmiş olsa da örneğin 'Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikle suç tanımlamalarının çerçevesi genişletildi, güvenlik güçlerine öldürme yetkisi dahi verildi" diye konuştu.

'MEVCUT ANAYASA KALDIRILMALIDIR'
Mevcut anayasanın tamamıyla kaldırılması ve yerine yenisinin hazırlanması gerektiğini belirten Yalçındağ şunları kaydetti: "Tam demokrasinin sağlanabilmesi için anayasanın tamamen değişmesi gerekiyor. Demokratik bir anayasa hazırlanmadıkça, bu ülkedeki insan hakları ihlallerinin önüne geçilemez. Örneğin Kürtçenin ders olarak okutulması anayasal güvenceye alınmalıydı ancak taslak da bu da yok. Şu an hazırlanmış olan taslak, demokrasi ihtiyacımızı cevaplamıyor. Taslak kapalı kapılar ardında değil, uzman hukukçuların, baroların, meslek örgütlerinin görüşlerine başvurularak hazırlanmalıydı." Reyhan Yalçındağ, İHD'ye göre temel sorunun yurttaşların insan hak ve özgürlüklerine sahip olması olduğunu belirterek, "Bu ancak yeni bir demokratik anayasanın yapımı ile olanaklıdır" dedi. Özlem Zorcan Ankara