AKP kamuda ve 50’den az çalışanı olan özel işletmelerde iş güvenliği uzmanı istihdamını zorunlu kılan yasa hükümlerinin yürürlük tarihini yine erteliyor. Hükümet ayrıca, bu işyerlerinde patronlara iş güvenliği hizmetlerini kendilerinin vermesi imkânını tanıyor

İş güvenliği hükümleri 3’üncü kez erteleniyor!

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

AKP, 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kamu kurumlarına ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli özel işletmelere iş güvenliği uzmanı istihdamını zorunlu kılan hükümlerin yürürlük tarihini 2020’ye erteliyor. Bunun yanında bu işyerlerinde patronun iş güvenliği hizmetlerini kendisinin vermesinin ve işyeri hekimi istihdam etmeden sağlık hizmetini aile hekiminden almasının da önü açılıyor. İş güvenliğini sağlamaya yönelik düzenlemenin üçüncü kez ertelenmesi ve tırpanlanması girişimini BirGün’e değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Torun, hükümetin sermaye odaklı karar alarak işçinin güvenliğini yok saydığını belirterek, “Uzun vadede bedeli ağır olacak” dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda ‘Üretim Reformu Tasarısı görüşülürken AKP’li milletvekillerinin verdiği önergenin kabulü ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamaya yönelik kritik hükümlerinin uygulama tarihinin 1 Temmuz 2020’ye ertelenmesinin önü açıldı. Tasarı yasalaşırsa, geçen yıl “bilgilendirme, izleme ve kontrol süreci” gerekçesi ile 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe gireceği açıklanan uygulama hükümet tarafından üçüncü kez ertelenmiş olacak.

2020’de de zorunlu değil
Bununla da yetinmeyen AKP, bir diğer son dakika önergesiyle kanunun 6’ncı maddesinde de değişikliğe gitti. Söz konusu madde, 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde ‘işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç’ iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren ya da işveren vekili tarafından yürütülmesine imkân sağlıyor. Komisyonda kabul edilen önergeyle ise ‘10’dan az’ ifadesi ‘50’den az’ olarak değiştiriliyor. Buna göre, 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde patron kendi eğitim alarak ya da bir elemanına eğitim aldırarak iş güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilecek ve 2020 yılında düzenleme yürürlüğe girse de iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğundan kurtulmuş olacak. Üstelik patronlar işyeri hekimi de istihdam etmeyerek, gerekli sağlık hizmetlerini aile hekimlerinden alabilecek.

‘İşverenlere mali yük getirdiği için...’
Konuyu BirGün’e değerlendiren Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı ve A grubu İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Torun, AKP’nin yine işçinin güvenliğini yok sayan sermaye odaklı bir karara imza attığını ifade etti. Daha önce güvenlikle ilgili personel istihdamını öngören hükümlerin iki kez ertelendiğini anımsatan Torun, işverenlerin çalışan sayısındaki artışla birlikte yükselecek maliyetten dolayı bu hükümleri kabullenmediğini söyledi. AKP’nin her alanda sermaye odaklı kararlar aldığını belirten Torun, “Eğer AKP, hükümlerin yürürlüğe girme tarihlerini ertelemeye devam ederse, bu kararların toplumsal bedeli ağır olacaktır” dedi.

‘AKP günü kurtarıyor’
Torun, “AKP kısa vadeli planlar yaparak günü kurtarıyor. Bu hükümler uzun vadeli planlamalarda alınacak önlemlerdir. Aslında uzun vadeli hesaplamalar işverenlerin de yararına olacaktır. Hükümetin aldığı bu kararı yanlış buluyorum. Yine geçiş dönemi denilip, süslü cümleler kurularak geçiştirilecektir” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl alınan erteleme kararı sonrası iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının kamuda görevlendirilmesi ve mesleki yeterlilik konularına ilişkin basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulabilmesi için yeterli donanımın mevcut olduğunu açıklamıştı.