Üçlü Danışma Kurulu'nda, hem işçi hem de işveren temsilcileri kıdem tazminatı fonunun gündemden çıkarılmasını istedi. Bakanlığın taraflara bir taslak bile sunmaması tepki çekti

İşçi de işveren de fon istemiyor, Bakan ısrarcı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla işçi ve işveren temsilcileri ile bakanlık bürokratları, önceki gün kıdem tazminatı konusunu görüşmek üzere toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda bir araya geldi. Türk-İş ve DİSK’ten yapılan açıklamalara göre, medyada yer alan onca manipülatif habere rağmen toplantıda taraflara kıdem tazminatının fona devrine ilişkin somut bir taslak sunulmaması tepki çekti. Hem işçi hem de işveren temsilcileri fon düzenlemesinin gündemden çıkarılmasını talep ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, taraflar arasında yüksek düzeyde bir mutabakat olmadığı sürece yeni bir düzenlemeye gidilemeyeceğini söyledi.

Atalay: Fonu işçi de istemiyor işveren de
Üçlü Danışma Kurulu’nda işçi kesimini Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, patron kesimini ise TİSK ve TOBB temsil etti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, geçmiş fon uygulamalarının işçinin güven duygusunu zedelediğini ifade ederek; Türk-İş’in fon uygulamalarına karşı olduğunu, kıdem tazminatının fona devredilmesini işçi sendikalarının da işverenlerin de istemediğini, mevcut kıdem tazminatı uygulamasının korunması ve tazminat alamayanlar için ayrıca düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

İşçilerin kıdem tazminatı alamamaları için 1 yılı doldurmadan giriş-çıkış yapıldığına dikkat çeken Atalay, “SGK verilerinden bunu açıkça görmekteyiz. Bu durumdaki işçilerimizin kıdem tazminatı alabilmesini sağlayacak düzenlemeye ihtiyaç vardır. Ayrıca iflas eden, ödeme aczine düşen işverenlerin yanında çalışan mağdur işçilerimiz de var, bu işçilerin alacaklarının öncelikli alacak olarak düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

Beko: Tüm çalışanlar bu hakka erişebilmeli
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da kıdem tazminatının fona devrinin gündemden çıkarılması ve kıdem tazminatının doğrudan işveren yükümlülüğü olarak kalması gerektiğini vurguladı. Bütün çalışanların kıdem tazminatı hakkına kolayca erişebilmesi gerektiğinin altını çizen Beko, “Bunun için hiçbir ayrım olmaksızın bütün işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalı. Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmeli. Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalı. İşverenin icra ve iflası hallerinde kıdem tazminatı alacakları devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve ilk sıraya yükseltilmeli. İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmeli” diye konuştu.

Kıdem tazminatı alacaklarının İşsizlik Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiş olan ‘ücret garanti’ uygulaması kapsamına alınmasını isteyen Beko, kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilmesini de talep etti.

Bakanlık yazılı görüş istedi
Toplantıda patronları temsilen konuşan TİSK ve TOBB temsilcileri de fon tartışmalarının gündemden çıkarılmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise kıdem tazminatı konusunda taraflar arasında yüksek düzeyde bir mutabakat olmadığı sürece yeni bir düzenlemeye gidilemeyeceğini kaydetti. Bakan Müezzinoğlu taraflardan konu hakkındaki görüş ve önerilerini en geç 13 Temmuz’a kadar Bakanlığa yazılı olarak iletmelerini isteyerek, sonrasında yeniden tüm taraflarla ortak bir değerlendirmenin yapılacağını ifade etti.

***

Bakanın hâlâ umudu var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün yaptığı açıklamada, paydaşlara 13 Temmuz’a kadar 4 konu başlığında yazılı görüşlerini sunmaları için süre verdiklerini belirterek, “13 Temmuz’dan sonra kararı Başbakan’a götüreceğiz. Kıdem tazminatında yüzde 70’in üzerinde uzlaşı yakaladığımız an hükümet olarak biz kararlılıkla bu işin üzerine gideriz” ifadelerini kullandı. Bakan Müezzinoğlu, toplantıda konuşulanlarla ilgili bilgi vermekten kaçındı.