İngiltere’de İşçi Partisi liderliğine getirilen Keir Starmer, partiyi Johnson hükümetine Brexit konusunda destek veren bir konuma getirdi. Yeni lider, partiyi sağ politikalara yönlendirdiği için eleştiren Jeremy Corbyn destekçilerini ve sosyalistleri örgütten ihraç etmek için çalışma yürütüyor.

İşçi Partisi’ni sağa çekiyor: Sosyalistler hedefte

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de nisan ayındaki kongrede İşçi Partisi liderliğine seçilen Keir Starmer, Başbakan Boris Johsnon’ın Brexit anlaşmasını desteklemek için kabinesinden destek toplamaya çalışıyor.

Partiyi sağcı politikalara yönelttiği için parti içinde sosyalistlerin tepkisini çeken Starmer, eski lider Jeremy Corbyn döneminde yaratılan sol havayı dağıtmak için tasfiye operasyonu yürütüyor.

Küresel sermaye ve işçi sınıfının hakları arasında hiçbir çelişki olmadığını savunan eski İşçi Partisi lideri Tony Blair’in selefi olarak görünen Starmer, koronavirüs önlemlerinde başarısız olan Johnson hükümetine “zor günlerde sadık bir muhalefet” olduğu için de eleştiriliyor.

YILLIK BAĞIŞI KESTİ

Parti içinde anti-siyonizm ile suçlanarak ihraç edilmeye çalışılan Jeremy Corbyn’e yapılan haksızlık karşısında dayanışma gösteren ve Starmer’ın politikalarını eleştiren UNITE sendikası, İşçi Partisi’ne yaptığı yıllık bağışın yüzde 10’unu keseceğini açıkladı. İşçi partisinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan UNITE sendikasının bu hamlesinin partiye mali zorluk yaşatması bekleniyor.

İşçi Partisi’nin genel sekreteri David Evans ise milletvekillerinin ve parti üyelerinin Jeremy Corbyn’in üyeliğinin askıya alınması tartışmasını ve onunla dayanışmayı dile getirmesini yasakladı. Buna tepki gösteren aralarında yöneticilerin de olduğu birçok partinin üyeliği askıya alındı.

Solcu lider Jeremy Corbyn, “antisemitizmin siyasi nedenlerle dramatik olarak abartıldığını” söylediği gerekçesiyle 30 Ekim’de partiden uzaklaştırıldı. O zamandan beri, amacının “antisemitizmi tolere etmek veya bu konudaki endişeleri küçümsemek” olmadığını belirten Corbyn’in parti içinde gördüğü büyük destek sonucu üyeliği geri verilmişti. Starmer ise Corbyn’in özür dilemesini istemişti