Çok sayıda işçi yeni yılı direnişlerle karşılıyor. Sendikalı oldukları için işten atılan Zet Farma işçileri de öyle... Yeni yılda da mücadeleye devam edeceklerini belirten işçiler, “Biz kazanacağız” diyor

İşçi sınıfı yeni yılı direnişle karşılıyor: Biz kazanacağız!

AFRA DÖNERTAŞ

İşçiler, 2015 yılını direnişlerle karşılıyor. İstanbul'da, Bursa'da, Eskişehir'de, Türkiye'nin dört bir yanında gasp edilen hakları için direnişte olan işçiler, haklı mücadelelerini yeni yıla taşımaya hazırlanıyor.

Zet Farma Lojistik işçileri de yeni yıla direnişle giren işçilerden. DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlenmek istedikleri için işten atılan 12 işçi, İstanbul Hadımköy'deki fabrikanın önünde 59 gündür direniyor. İşçiler, yasalara aykırı hiçbir şey yapmadıklarını, Anayasal haklarını kullandıklarını, işlerini geri istediklerini belirtiyor.

'İNSAN SIFATINDA DEĞİLDİK'
Abdi İbrahim, Mustafa Nevzat gibi ünlü ilaç firmalarına hizmet veren Zet Farma işletmesinin Esenyurt, Hadımköy, Kıraç ve Kağıthane'de dört işyeri bulunuyor. İşçiler, 360 işçinin çalıştığı firmadaki çalışma koşullarının kölelikten farksız olduğunu anlatıyor. Mesaiye kalmadıkları zaman asgari ücretin dahi altında maaş aldıklarını söyleyen Can Dalcı, “İşveren bizi köle olarak gördü hep. Bu fabrikada insan sıfatında değildik, işçi sıfatında hiç değildir” diyor.

Çalışma saatlerinin çok fazla olduğunu ve zorunlu olarak mesaiye kaldıklarını belirten Dalcı, “Sabah 7.30'da işbaşı yapıyor, mesaiye kalınca 21.30'da paydos ediyorduk. Buna mecbur bırakılıyorduk. Birilerinin bu gidişata dur demesi gerekiyordu, biz de dur dedik” diye konuşuyor.

'KÜÇÜLME İDDİASI YALAN'
Ziya Yetik adlı işçi, patronun işten atmalara dayanak olarak İş Yasası'nın 17 ve 18'inci maddelerini gösterdiğine dikkat çekiyor. “Feshin geçerli sebebe dayandırılması” başlıklı 18'inci maddede, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işverenin geçerli bir nedene dayanmak zorunda olduğu ifade ediliyor. Aynı maddenin devamında sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlere katılmanın geçerli bir sebep olmadığı da vurgulanıyor.

Fabrika yönetiminin “Küçülmeye gidiyoruz” iddiasında bulunduğunu söyleyen Yetik, bunun doğru olmadığını, çünkü fabrikada işçi alımlarının sürdüğünü dile getiriyor.

Hüseyin Diyip ise direniş süresince fabrikada çalışan arkadaşlarının kendilerinden desteklerini esirgemediğini belirtiyor. Diyip, “İşveren işçileri satın almaya çalıştı, ama hiçbir arkadaşımız buna taviz vermedi” diye konuşuyor.

'SENDİKA HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ'
İşçilerin 31 Ekim'den bu yana sürdürdükleri kararlı mücadele, patronun neredeyse elini kolunu bağlamış. Patron içerideki işçilerin gözünü boyamaya çalışadursun, Zet Farma işçileri sendikaları Nakliyat-İş'te örgütlenmeye devam ediyor. Örgütlenmenin hayatlarını değiştirdiğini dile getiren işçiler, Nakliyat-İş'in herhangi bir sendika olmadığını, taleplerini eninde sonunda kabul ettireceklerini belirtiyor.

Işılay Aksu'nun şu sözleri, sendikalı olmanın ve direnmenin işçilerde yarattığı değişimi beş cümlede özetliyor: “İçeride Alevi, Kürt, Türk diye ayrımlar, ayrımcılıklar vardı. Sendika sayesinde bunların hepsini aştık. Hiç konuşmadığımız insanlarla konuştuk. Sendika bize arkadaşlığı, bir arada durmayı öğretti. Para babalarına karşı mücadele edeceğiz ve biz kazanacağız.”

***

BEDAŞ'ta direnişe devam

BEDAŞ Avcılar İşletme Müdürlüğü'nden işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettikleri için atılan Enerji Sen üyesi 26 işçi, yeni yılı direnişte karşılıyor. 140 gündür direnen işçiler 7 Kasım'da direniş çadırını İstanbul Taksim'de bulunan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önüne taşımıştı.

***

Ülker işçilerine destek büyüyor

Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş'in örgütlü olduğu Ülker Çikolata fabrikasında sendikalarından istifa ederek DİSK Gıda-İş'e üye olan ve bu nedenle işten atılan 10 işçi iki aydır direnişte. İstanbul Topkapı'daki fabrikanın önünde direnişlerini sürdüren işçilere dayanışma ziyaretleri de sürüyor.

***

Sütaş'ta direniş ve boykot

Tekgıda-İş Sendikası'na üye oldukları için Sütaş'ın Aksaray ve Bursa Karacabey'de kurulu fabrikalarında işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. Fabrika yetkilileri işçilerin direniş alanına tezek dökmüş, skandalın duyulmasının ardından Sütaş patronu ve TÜSİAD eski Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD başkanlığından istifa etmişti. İşçilerin başlattığı Sütaş ürünlerini boykot kampanyası da sürüyor.

***

Nestle işçileri davayı kazandı

Bursa Karacabey'de kurulu Nestle fabrikasında çalışan 28 işçi, Öz Gıda-İş'in patronlarıyla imzaladığı toplusözleşmeye karşı çıkarak sendikalarından istifa etmiş, Tekgıda-İş'e üye olmuştu. Patron önce işçileri zorunlu izne gönderdi, ardından işten çıkardı. Direnişlerini eylemlerle sürdüren işçiler, defalarca polis saldırısına uğradı, gözaltına alındı. Karacabey Adliyesi'nde önceki gün görülen duruşmada, mahkeme işe iade davası açan 13 işçiyi haklı buldu.

***

Yeni yılı direnişte kutlayacaklar

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 98 sağlık işçisi, DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İŞ Sendikası'na üye oldukları için 6 Aralık'ta işten atıldı. İşçiler hastane bahçesinde çadır kurdu ve yedi gün 24 saat direnişe başladı. Çoğu kadın olan işçilerin direniş coşkusu ilk günkü gibi sürüyor. İşçiler bugün yeni yılı direniş sarayı adını verdikleri çadırda birlikte karşılamaya hazırlanıyor.

***

ICF işçileri kararlı

Eskişehir ICF Isı Fabrikası'nda Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. İşçiler “Direniş yıllar sürse de sendika ICF'ye girecek” diyor.