İşçiler ve emekçiler bugün yurdun dört bir yanında haklarına dönük saldırılara dur demek, insanca yaşam ve çalışma koşulları talep etmek için sokağa çıktı. İşte il il 1 Mayıs programları...

İşçi ve emekçiler tüm yurtta meydanlarda

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, bugün ülkenin dört bir yanında kutlanıyor. Yüz binlerce işçi ve emekçi, emek düşmanı politikalara, güvencesizliğe, kıdem tazminatının fona devredilmesine, işçi katliamları ve iş cinayetlerine, rekor üstüne rekor kıran işsizliğe, grevlerin yasaklanmasına, taşeron düzenine ve kiralık işçiliğe, açlık sınırının bile altında kalan asgari ücrete, OHAL uygulamalarına ve hukuksuz ihraçlara karşı; insanca çalışma şartları, insanca yaşanabilecek bir ücret için, taşeron işçilerine kadro sözünün tutulması için, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için, iş güvencesi için alanlarda olacak, hep birlikte sorun ve taleplerini dile getiriyor.

>> 14.20 Zonguldak'ta 1 Mayıs çoşkuyla kutlanıyor. Emekçiler, öğrenciler, taraftar grupları, milletvekilleri ve sendika başkanlarının da arasında olduğu yaklaşık 5 bin kişi İstasyon'da toplanarak Madenci Anıtı'na yürüdü.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280522-1.

>> 12.29 Necmiye Alpay TGS ile yürüdü (Dilbilimci - yazar Necmiye Alpay, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Bakırköy'e yürüdü. Kapatılan Özgür Gündem'in Yayın Danışma Kurulu üyeliğini yapan Alpay, 4 ay cezaevinde tutulmuştu.)

>> 12.15 Haziran, 1 Mayıs alanına meclisleri ile girdi

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280497-1.

>> 12.13 İzmir'de kortejler toplanıyor, yürüyüş başlamak üzere. Konak'tan 1 Mayıs alanı Gündoğdu'ya yürünecek.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280448-1.canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280449-1.canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280450-1.canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280451-1.

>> 12.10 Beşiktaş'tan Taksim'e çıkmak isteyen HKP'li gruba polis saldırdı. Çok sayıda gözaltı var.

>> 12.05 Beşiktaş Kartal Heykeli’nde “Esaret yok, kurtuluş zamanı” yazılı pankart açarak “İzmir Marşı” söyleyen gruba polis saldırdı. Grubun tamamı gözaltına alındı.

>> 11.58 Ankara'da emekçilerin 1 Mayıs'ı kutlayacağı Kolej Meydanı'na girişler başladı. Polisler tek tek pankartları inceliyor. Alanın girişine ayrıca X-RAY cihazı yerleştirildi.

Ankara'da, içinde OHAL, KHK ve diktatör geçen pankartlar alana alınmıyor. Pankartlarda bulunan bu tür yazıların üstünün kapatılması isteniyor.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280435-1.canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280436-1.canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280437-1.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280441-1.

>> 11.39 Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin pankartı "suç unsuru" olduğu gerekçesiyle alana alınmıyor.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280428-1.

>> 11.09 Bakırköy'de Birleşik Haziran Hareketi korteji oluşturulmaya başlandı.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280404-1.

>> 10.55 Ankara'da 1 Mayıs için 4 bin 500 polis görevlendirildi!

>> 10.40 DİSK/GENEL-İŞ Bakırköy mitingine katılmak üzere hazırlanıyor

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280397-1.

>>10.35 Beşiktaş, Barbaros Bulvarı'nda bir araya gelerek, Taksim'e yürümek isteyenler polis tarafından saldırıya uğrayarak gözaltına alındı.

>>09.50 Bakırköy'de 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için toplananların her pankart ve dövizi tek tek fotoğraflanıyor.

Evrensel'in haberine göre; kontrolden geçen pankart ve dövizlerin fotoğrafları polis tarafından sosyal medya uygulaması üzerinden amirlerine gönderildi. Pankart ve dövizler ancak onaylanırsa içeri alınıyor.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280368-1.

>>09.45 Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 1 Mayıs mesajı şöyle: “İnsanı insan yapan temel ölçülerden biri kuşkusuz ortaya koyduğu emektir. Emeğe ve emekçiye saldırıların ve hak gasplarının sınır tanımadığı bu zorlu dönemde inatla ve cesaretle emeğin mücadelesini sürdüren ve emekçinin yanında yer alan herkesi saygıyla selamlıyorum. Bütün dünya emekçilerinin 1 Mayıs Bayramını kutluyor, halklarımızın gelecekte adil, özgür ve eşit birliğine olan inancımla, bu zor ama paha biçilmez yolda hepinize başarılar diliyorum." (Evrensel)

>>09.25 Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlaması için hazırlıklar tamam.

Miting alanına Koşuyolu Çobançeşme Bulvarı ve Ekrem Kurt Bulvarı üzerinden gelecekler için arama noktaları kuruldu. Veliefendi Hipodrumu yönüne giden her iki bulvar da araç trafiğine kapatıldı. Polis bariyerleri ile çevrildi. Polis arama noktaları kurdu. İlk saatlerde 1 Mayıs kutlaması için gelenler değil çevredeki iş yerlerinden çalışanlar kontrol noktasından aranarak içeri alındı.

Saat 10.00’da toplanacak işçi ve emekçiler saat 11.00’de yürüyüşe başlayacak. Halk pazarındaki miting ise saat 13.00’te başlayacak.

>>09.20 Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy iskeleleri, Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na, Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na deniz motoru seferleri kapatıldı. Kadıköy’de bulunan iskeleler ve çevresinde çok sayıda polis bulunuyor.

>>09.10 Taksim Meydanı'nda Gezi Parkı'nın olduğu bölgede 2 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

canli-blog-isci-ve-emekciler-bugun-tum-yurtta-meydanlarda-280369-1.

>>08.50 1 Mayıs'ta işçi ve emekçilere yasaklanan Taksim'e çıkan yollar saat 5.00'ten itibaren kademeli olarak trafiğe kapatılmaya başlandı.

***



Ankara’da iki miting
Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB, ATO ve ASMMO, “Emeğin yok sayılmasına, demokrasinin gasp edilmesine karşı ‘Hayır daha bitmedi’ demek için 1 Mayıs’ta Kolej Meydanı’nda olacak. 1 Mayıs etkinlikleri saat 10.04’te Gar önünde 10 Ekim Katliamı ve 1 Mayıs 1977 Taksim Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anma etkinliğiyle başlayacak. Dikimevi Kutlugün Kavşağı’ndan saat 12.00’de başlayacak yürüyüşün ardından Kolej Meydanı’nda saat 13.00’te miting gerçekleştirilecek.

Türk-İş ise merkezi olarak 1 Mayıs kutlamalarını adı Anadolu Meydanı olarak değiştirilen Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirecek. Saat 10.00’da Hipodrum’da toplanacak kortejler, saat 10.30’da yürüyüşe geçecek. Miting saat 11.00’de başlayacak.

İstanbul’da 1 Mayıs mitingi Bakırköy’de
İstanbul’da 1 Mayıs; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlanacak. 1 Mayıs’ta saat 10.00’da toplanacak işçi ve emekçiler saat 11.00’de yürüyüşe başlayacak. Halk pazarındaki miting ise saat 13.00’te başlayacak.

Nakliyat-İş ve İnşaat-İş Sendikaları ile ESP’nin de aralarında olduğu bazı siyasi örgütler ise 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıkladı.

İzmir’de 1 Mayıs’ın adresi Gündoğdu
İzmir’de 1 Mayıs; Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından Gündoğdu Meydanı’nda ortak kutlanacak. İzmir Limanı, Konak (eski Sümerbank önü), Cumhuriyet Meydanı, toplanma noktaları olarak belirlendi. Miting alanındaki program saat 14.00’te başlayacak. Konuşmaların ardından Moğollar konser verecek.

• Adana
1 Mayıs Adana’da sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve dernekler tarafından ortak kutlanacak. Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde saat 15.00’te toplanacak olan işçi ve emekçiler Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyecek.

• Antalya
1 Mayıs bu yıl Antalya’da Türk-İş, DİSK, Birleşik Kamu-İş, KESK ve TMMOB tarafından ortak kutlanacak. Antalya’da emekçiler 1 Mayıs’ta saat 14.00’te Aydın Kanza Parkı’nda toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek.

• Aydın
Aydın’da 1 Mayıs, Egemenlik Bulvarı’ndaki Taş Köprü’den başlayıp Aydın Kent Meydanı’nda son bulacak olan yürüyüşle kutlanacak.

Didim’de ise 1 Mayıs, bu yıl da Didim Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla, Belediye Kültür Parkı önündeki alanda kutlanacak. Saat 11.00’de Kent Meydanı’nda toplanacak olan işçi ve emekçiler, buradan yürüyüşe geçerek şehir merkezindeki Yeni Mahalle Belediye Kültür Parkı’na yürüyecek.

• Balıkesir
Balıkesir’de 1 Mayıs Balıkesir merkezde kutlanacak. Bu kutlamaya Altıeylül ve Karesi ilçelerinden emekçiler de katılacak. Bandırma, Burhaniye, Ayvalık ve Edremit ilçelerinde de emekçiler 1 Mayıs’ı kutlayacak.

• Bilecik
En son 2013 yılında 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirilen Bilecik, 1 Mayıs’ı yerelde kutlamaya hazırlanıyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın düzenlediği miting, saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşecek.

• Bursa
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, OHAL’e, taşeron köleliğine, kıdem tazminatının gaspına, iş güvencesinin kaldırılmasına ‘Hayır’ demek için 1 Mayıs’ta Bursa Atatürk Stadyumu’nda olacak. İşçi ve emekçiler, saat 11.00’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden yürüyüşe başlayacak.

• Çanakkale
KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası, TTB ve TMMOB tarafından oluşturulan tertip komitesi, 1 Mayıs’ta Eski Salı Pazarı’nda toplanacak, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek.

• Denizli
İşçi ve emekçiler saat 12.00’de Çınar Meydanı’nda toplanacak. Miting, Ulus Meydanı’nda yapılacak.

• Diyarbakır
Diyarbakır 1 Mayıs Tertip Komitesi, İstasyon Meydanı’nda miting düzenleneceğini açıkladı. Yapılan çağrıda hukuku, demokrasiyi, evrensel temel hak ve özgürlükleri yok sayan anlayışa karşı, tüm Diyarbakırlılara 1 Mayıs’a katılım çağrısı yapıldı.

• Eskişehir
Eskişehir’de bu yıl 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü; Türk-İş, DİSK, KESK , TMMOB ve TTB tarafından ortak kutlanacak. Yürüyüş, Sakarya Caddesi’nin başından saat 11.00’de başlayacak ve Sıhhiye Meydanı’nda miting yapılacak.

• Kayseri
Kayseri’de 1 Mayıs mitingi Cumhuriyet Meydanı Mimar Sinan Parkı içinde saat 16.00’da başlayacak. Kayseri’deki 1 Mayıs’a KESK, DİSK, TÜMTİS’in yanı sıra CHP, EMEP, HDP, HAGED, Birleşik Haziran Hareketi de katılacak.

• Kocaeli
Kocaeli 1 Mayıs Tertip Komitesi, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs kutlamasına çağırdı. Çağrıya göre, 1 Mayıs’ta 12.30’da İzmit’te İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda toplanacak olan işçi ve emekçiler, buradan Anıtpark’a yürüyecek.

• Manisa
Manisa’da 1 Mayıs, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından ortak kutlanacak. İşçi ve emekçiler saat 11.00’de Sultan Önü’nde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek.

• Mersin
Mersin’de emek ve demokrasi güçleri, 1 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda olacak. İşçi ve emekçilerin, sendikaların yanı sıra siyasi parti ve kitle örgütleri de saat 16.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda buluşacak.

1 Mayıs Tarsus’ta da emek ve demokrasi güçleri tarafından ortak kutlanacak. Saat 14.30’da Cetvel Köprüsü Aznakay Parkı önünde toplanacak olan emekçiler, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek.

• Muğla
İşçi ve emekçiler saat 10.00’da Migros’un yanında toplanacak. Miting, Menteşe Sosyo-Kültürel Alanda gerçekleştirilecek.

• Samsun
Samsun’da DİSK, KESK ve Türk-İş ortak 1 Mayıs çağrısı yaptı. Kentte saat 12.00’de İstasyon Mahallesi’nde bir araya gelecek olan işçi ve emekçiler, Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek. Saat 13.00’te ise miting yapılacak.

• Sinop
1 Mayıs, Sinop’ta düzenlenecek yürüyüş ve mitingle kutlanacak. İşçi ve emekçiler saat 11.00’de Diyojen Heykeli önünde toplanarak Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyecek.

• Van
Van’da 1 Mayıs, Musa Anter Parkı’nın yanındaki alanda kutlanacak. İşçi ve emekçiler saat 12.00’de Van Kültür Merkezi Kavşağı’nda toplanacak.

• Yalova
Yalova’da KESK’e bağlı sendikaların öncülüğünde emek örgütleri, kitle örgütleri ve siyasi partilerle yapılan görüşmelerin ardından yıllar sonra ilk kez ortak 1 Mayıs kutlaması kararı alındı. Tertip komitesi Eğitim Sen, Eğitim-İş, ADD, Hacı Bektaş Kültür Vakfı, Emekli-Sen, CHP ve HDP temsilcileri tarafından oluşturuldu. 1 Mayıs mitingi, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 13.00’da yapılacak.

• Zonguldak
Zonguldak’ta 1 Mayıs; GMİS, KESK, TMMOB ve Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından Madenci Anıtı’nda ortak kutlanacak. Saat 13.30’da İstasyon Caddesi’nde toplanacak olan işçi ve emekçiler Madenci Anıtı’na yürüyecek.
1 Mayıs, Çaycuma’da ise KESK bileşenleri tarafından saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda kutlanacak. Çaycuma Atatürk Anıtı’na kadar yapılacak yürüyüşün ardından Madenci Anıtı’ndaki 1 Mayıs kutlamasına gidilecek.

***

Gebze’de ortak miting
Farklı konfederasyonlara bağlı 21 sendika şubesinin oluşturduğu Gebze Sendikalar Birliği, bu yıl da 1 Mayıs’ı Gebze’de kutlama kararı aldı. Tekgıda-İş, DERİTEKS ve Birleşik Metal-İş Sendikaları, mitinge merkezi düzeyde katılacak. Saat 09.30’da Gebze Trafo Meydanı’nda toplanacak olan işçi ve emekçiler buradan Kent Meydanı’na yürüyecek. Miting saat 11.00’de başlayacak.


Çorlu ve Lüleburgaz
Trakya’nın en büyük sanayi merkezi olan Çorlu’da 1 Mayıs, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve Harb-İş, KESK’e bağlı Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Çorlu İşçi Komitesi’nin çağrısıyla kutlanacak. Lüleburgaz’da da 1 Mayıs; Türk-İş’ten Kristal-İş ve Petrol-İş, DİSK’ten Gıda-İş, Tekstil, Emekli-Sen ve KESK’e bağlı sendikaların katılımıyla kutlanacak.

***

Hak-İş Erzurum’da, Memur-Sen Kütahya’da
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı Erzurum'da mehterli ve ciritli gösteriyle kutlayacaklarını söyledi. Tarihte bilinen ilk toplu iş sözleşmesinin Kütahya’da fincancılar esnafıyla yapıldığını ileri süren Memur-Sen ise bu yıl 1 Mayıs etkinliklerini Kütahya’da yapacağını duyurdu. Türkiye Kamu Sen ise 1 Mayıs’ı Eskişehir Odun Pazarı Meydanı’nda kutlayacağını açıkladı.