Türkiye'nin en zengin 100 ailesi, fabrikalarında yaşanan iş cinayetleriyle de adını duyurdu. Zengin ailelerin işyerlerindeki çalışma koşulları, ölümü de beraberinde getirdi. Cinayete kurban giden bazı işçilerin adı bile öğrenilemedi

İşçiler 100 zengine 'ölümüne' çalıştı

Isparta'da 17 mevsimlik tarım işçisi yaşamını yitirdi, Ermenek'te 18 maden işçisi halen madende mahsur. Türkiye bu iş cinayetlerini konuşurken ülkenin en zengin 100 ailesi açıklandı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye'nin 100 zengin ailesini inceledi ve şu bilgileri paylaştı:

"
>> 99'uncu zengin Yılmaz Ailesi. Sendikalaşan işçileri atıp sıvılaştırılmış tezek döken SÜTAŞ'ın sahibi.
>>89'uncu zengin Yazıcı Ailesi: Diler Grubu. Diler işçisi Adil Korucu iş cinayetinde yaşamını yitirmişti.
>>81'inci zengin M. Nazif Günal: MNG Holding / Erzurum'da MNG işçisi Salih Adıyan yaşamını yitirmişti.
>>78'inci zengin İbrahim Çeçen: IC Holding / 3. Köprü inşaatında işçi Nurettin Kaltakçı yaşamını yitirmişti.
>>70'inci zengin Avni Çelik: Sinpaş Holding / Altınoran Evleri'nde Gültan Kışanak'ın yeğeni Mustafa Kışanak can vermişti.
>>58'inci zengin Mehmet Cengiz: Cengiz İnşaat / Samsun Eti Bakır'da 6 işçi hayatını kaybetti, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Adana Gökdere Barajı'nda yüklenici firma Cengiz İnşaat'tı.
>>38'inci zengin Nihat Özdemir ve 39'uncu zengini Sezai Bacaksız: Limak İnşaat / Perisuyu Pembelik Barajı'nda Şirin Bulduk can verdi.
>>35'inci zengin Feyyaz Berker, 36'ncı zengini Nihat Gökyiğit, 37'nci zengini Akçağlılar Ailesi: Tekfen Holding / Tüpraş'ta Tekfen işçisi Ramiz Arı ve Tamer Sağlam can verdi.
>>34'üncü zengin Torun Ailesi: Torunlar Grubu / Mecidiyeköy Torun Center'da bu yıl 11 inşaat işçisi can verdi.
>>30'uncu zengin Ali Ağaoğlu: Ağaoğlu Grubu / Ağaoğlu Maslak 1453 İstanbul projesi'nde işçi Hakan Tek can verdi.
>>6'ncı zengin Tara Ailesi ve 25'inci zengini Gülçelik Ailesi: Enka Holding / Libya'da işçi İsmet Yalçın can verdi, şantiye şaibeliydi.
>>20'nci zengin Kocabıyık Ailesi: Borusan Holding / Pirelli'de Borusan işçisi Ömer Faruk Genç can verdi.
>>17'nci zengin Boydak Ailesi: Boydak Grubu / Boytaş-4'te işçi Bayram Şeker can verdi ve ölümü gizlendi.
>>12'nci zengin Zorlu Ailesi: Zorlu Holding/Zorlu Center'da 22'nci kattan bir işçi düşmüştü. Adını hiç öğrenemedik.
>>9'uncu zengin Hüsnü Özyeğin: Fiba Holding / Kumport Limanı'nda işçi Selçuk Kemer yaşamını yitirmişti.
>>3'üncü zengin Şevket Sabancı ve Ailesi: Esas Holding / Adana Gökdere Barajı'nda 10 işçi yaşamını yitirdi.
>>2'nci zengin Şahenk Ailesi: Doğuş Holding / Daha geçen ay Artvin Barajı'nda işçi Mehmet Özdemir can verdi.
 

FORD OTOMOTİV'DEN AÇIKLAMA

BirGün gazetesinde 3 Kasım 2014 tarihinde "Ellerinde işçi kanı var" başlıklı haberde İSİG tarafından açıklanan "1'inci zengin Koç Ailesi: Koç Holding / Ford Otosan'da işçi Fevzi Metin yaşamını yitirdi" bilgisiyle ilgili Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.'den gelen açıklama ise şöyle:

"İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıklamasına dayandırılarak yapılan haberde, çalışanımız Fevzi Metin'in vefatıyla ilgili kamuoyunda yanlış algı oluşturacak ifadeler kullanılmıştır. Hayatını kaybeden çalışanımız kalp krizi sonucunda eceliyle vefat etmiştir. Çalışanımızın vefatının işyeri koşullarıyla bir ilgisi bulunmamasına karşın, vefat işyeri sınırları dahilinde gerçekleştiğinden İş Kanunu uyarınca iş kazası olarak nitelenmiş İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıklamasına konu olmuştur. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda azami özeni gösteren, bu alanda pek çok yerli ve yabancı ödüle layık görülmüş şirketimiz bu şekilde itham edilmekten büyük üzüntü duymuştur. Bu çerçevede anılan haberde yer verilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız."