Ek zam talebiyle başlattıkları eylemin ardından işten çıkarılan Mata Otomotiv işçileri, yarın Ankara’ya yürümeye başlayacak. İşçiler, “Kararlı ve dirençliyiz” diyor.

İşçiler Ankara yolunda
Fotoğraf: DİSK

Asena TUNCA

İstanbul Tuzla’daki Deri ve Endüstri Serbest Bölge’de bulunan Mata Otomotiv'de işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması ve ek zam talebiyle eylem başlatan işçiler yarın Ankara’ya yürüyecek. Başta 50, ardından 620 emekçinin işten çıkarıldığı Mata Otomotiv, emekçileri örgütlü oldukları sendika Birleşik Metal İş’le yürüyüşe katılma çağrısı yaptı. Birleşik Metal İş Genel Sekreteri Özkan Atar yapılacak yürüyüşe ilişkin şu ifadeleri kullandı: “İşten çıkarılan işçilere tazminatları verilmedi. Biz de bu doğrultuda süreci sürdürüyoruz. Sorunun çözülebilmesi, işçi arkadaşlarımızın tekrar işlerine ve haklarına kavuşabilmeleri için bir yürüyüş başlatacağız. Ankara’da hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na hem siyasi partilerin genel merkezlerine gideceğiz. Emekçilerin sorunlarını anlatıp desteklerini talep edeceğiz. Tüm işçiler yürüyüşe katılacak. Büyük bir yürüyüş olacak.”

VAZGEÇMEYECEĞİZ

Mata Otomotiv İşyeri Temsilcisi Şenay Yıldız, “İlk süreçte biz fabrikanın önünde direniş başlattık ve Ankara yolunu da işçiler talep etti. Motivasyonumuz çok yüksek. Başarılı bir yürüyüş olacağına inanıyoruz. Pazartesi gününü herkes heyecanla bekliyor. Milletvekillerine, Meclis’e mücadelemizin taşınması gerekiyor. Burada bir işçi kıyımı yapıldı. Tazminatsız kovulduk. İşverenin bakanlıklara gitmiş olması, elinin güçlü olması fabrika içindeki problemlerin örtbas edilmesinde önemli bir faktör. İşverenin içeride uyguladığı mobbing, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin korkunç derecede göz ardı ediliyor olması insanları bıktırdı. Derdimiz, burada 8 yıldır örgütlü olan sendikanın işveren tanınmamasının önüne geçmek ve mağdur edilen işçilerin gerek tazminatlarının verilmesi gerek işe iade edilmesi. Bu direniş bizim lehimize sonuçlanana kadar kararlıyız. Ne kadar dayatmalarda bulunursa bulunsunlar vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bir diğer İşyeri Temsilcisi Harun Şaban da motivasyonun yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Sorunlarımızın herkes tarafından duyulmasını istiyoruz. Yüksek katılımlı bir yürüyüş olacak. İşçiler sabırsızlanıyor. İlk defa böyle bir yürüyüşün içine girecekler. Bizler kararlı, heyecanlı ve dirençliyiz.” İşçi Saniye Mehmetoğlu ise şöyle konuştu: “Böyle bir yürüyüşü sonuna kadar destekleyeceğiz. Tüm işçiler ilk dillendirildiği günden beri bu talebi sahiplendi. Hem heyecanlıyız hem de kamuoyuna sesimizi daha çok duyurmamız gerektiğinin farkındayız. İçeri girip çalışmak isteyen arkadaşlarımız var ancak işyerine döndüğümüzde aynı sorunlu ortama girmeyi istemiyoruz. Bu yürüyüş bizim için sorunların düzeltilmesi açısından çok önemli.”