Migros deposunda zam isteyen işçiler direnişi bırakmıyor. İşveren taleplerin karşılanacağı sözünü verse de somut adım atılmadan direniş bitmeyecek. Tekstil işçisinin de eylemleri yayılıyor. 10 fabrikada başlayan eylemlerden 5’i kazanımla sona ererken diğer 5’inde ise müzakereler sürüyor.

İşçiler direnişi bırakmıyor: Kazanmadan bitmeyecek

Emek Servisi

Emekçiler yurdun dört bir yanında hakları için seslerini yükseltiyor. Sadece İstanbul’da tekstil ve perakande sektöründe 2 gün içerisinde 12 farklı işyeride iş bırakma eylemleri yapıldı. Esenyurt’ta Migros’a air depoda çalışan işçiler ücret artışı için iş bırakma eyleminde 2’nci günü geride Bayrampaşa’daki depo işçileri de dün greve çıktı. Farklı illerde 10 farklı çorap fabrikasında ise emekçiler haklarını aradı.

Esenyurt’ta faaliyet gösteren Migros deposunda Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nda (DGD-SEN) örgütlü işçilerin başlattığı iş bırakma eyleminde dün işveren geri adım attı. Geceyi depoda geçiren işçilere destek olmak için siyasi partiler ve milletvekilleri depo önüne gelirken dün akşam saatlerinde işveren işçilere talep ettikleri zammı yapacağına ve kimsenin işten çıkarılmayacağına dair söz verdi. İşçiler ise ellerine resmi belge ulaşana kadar direnişi bırakmayacaklarını belirtti. Eyleme katılan bir işçi süreci şöyle anlattı: “Biz burada ücretlerdeki kesintilere karşı iş bıraktık. Geceyi burada sandalyelerin üzerinde konakladık. Sendikalar, partiler yemek gönderdi o iyi oldu.” Primlerinin çeşitli gerekçelerle kesildiğine dikkat çeken içi çalışma koşullarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Mal yükleme, indirme, sevkiyat edilecek malları taşıma depoda bu işleri yapıyoruz. Ağır iş yapıyoruz. Bizim önceki dönemde primlerimiz vardı. Asgari ücret alıyorduk üzerine ortalama 1000 lira 1200 lira kadar da prim alıyorduk. İşe bir gün gelmesek primlerimiz kesiliyordu. Vergi dilimine girdiğimiz gerekçesiyle maaşlarımız kesiliyordu. Bunlara zaten öfkeliydik. Bu kesintiler daha da arttı.” Öte yandan Bayrampaşa’da bulunan Migros deposunda ise işçilerin tam katılımıyla iş bırakma eylemi başladı.

10 FABRİKADAN 5’İNDE KAZANIM

İstanbul’da 10 farklı çorap firmasında başlayan iş bırakma eylemlerinde 5’inde kazanım elde ederken 5’inde ise müzakereler hâlâ devam ediyor. DERİTEKS’te örgütlü işçiler 8 saatlik mesai ücretinin 7 bin lira 12 saatlik mesai ücretinin ise 9 bin lira olmasını talep ediyor.

İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren Alpin Çorap fabrikasında başlayan iş bırakma eylemleri sektörde faaliyet gösteren diğer firmalara da yayıldı. Alpin’de işçiler 24 saatlik fiili grevle kazanım elde etti. İşçilerin ücreti en düşük 7 bin liraya yükseltildi. Alpin firmasının ardından, Şimşek, Berr, NGB ve Trem firmalarında da iş bırakma eylemleri sonuç getirdi. İşçiler talep ettikleri zammı işveren yaptırmayı başardı. Yüzde 70 oranında zamlarla işçilerin ücretleri artırıldı. Erdal, Alterler, Aushra ve Denim firmalarında iş bırakma eylemi devam ederken müzakereler ise sürüyor.

DERİTEKS, Çorap Sanayicileri Derneği’nin toplantılar düzenlediğini belirterek şu açıklamayı yaptı “Amaçları gelişen direniş ve sendikal örgütlenmenin önüne geçmek ve düşük ortak ücrette piyasa belirleyip direnişlerle kazanılan ücretlerin önünü kesmek. Bilinsin ki biz de birlikteyiz."