Cem Bialetti işçilerinin grevi kazanımla bitti. Bakırköy Belediyesi’nde de anlaşma sağlanmıştı ancak, belediye yönetiminin son anda yeni şartlar dayatması nedeniyle sendika greve devam etme kararı aldı

İşçiler grevle kazandı

Kocaeli’nde DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Cem Bialetti Fabrikası’nda toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 130 işçinin dört gün önce başlattığı grev, kazanımla sona erdi. Patron ve sendika arasında önceki akşam gerçekleşen görüşmede yapılan anlaşmaya göre, işçilerin ücretlerine sosyal haklar hariç yıllık yüzde 21 oranında zam yapılacak.

‘Ders verdiniz’
Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, dün sabah fabrika önünde toplanan işçilere, verdikleri mücadeleden ötürü teşekkür etti. Çelik, şunları söyledi: “Kıldan ince kılıçtan keskin bir süreci sizlerle birlikte hayata geçirdik. Pazartesi gününden bugüne gelinceye kadar Cem Tencere işçileri, tüm Kocaeli’ne ve tüm Türkiye’ye OHAL’de de grev yapılabileceğini, başka bir şeylerin mümkün olduğunu gösterdi, ders verdi. Önce işverenlere ‘İşçilerin taleplerini karşılayacaksınız. Sırtınızı sarı sendikalara, hükümete, işçi düşmanı yapılara yaslamayacaksınız’ dedi. Kapalı kapılar ardında işçi pazarlığı, emek düşmanlığı yapan, işverenlerin koltuk değneği olmuş sarı sendikalara da ders verdi.”

Bakırköy’de anlaşma son anda bozuldu
İstanbul Bakırköy Belediyesi’nde de Belediye-İş Sendikası’na üye 530 işçinin başlattığı grevin üçüncü gününde anlaşma sağlandı. CHP’li belediye yönetimi, Tiyatro Müdürlüğü’nde çalışan 312 işçinin toplusözleşme kapsamı dışında bırakılması ısrarından geri adım atmak zorunda kaldı. Anlaşmaya göre, kadrolu işçiler 155 lira taban olmak üzere, birinci yıl için yüzde 8, ikinci yıl için ise enflasyon oranında zam ve 25 kuruş kıdem zammı alacaktı. Tiyatro Müdürlüğü’nde çalışan işçilere ise 90 lira taban, birinci yıl için yüzde 8, ikinci yıl için enflasyon oranında zam verilecekti. İşçilere aylık net 100 lira aile ve çocuk yardımı ile 1 Mayıs ve dini bayramlarda ikramiye, ayrıca 15 günlük sendika mutabakat ikramiyesi ödemesi yapılacaktı.

Bu anlaşma şartlarının dün resmi tutanak altına alınması gerekiyordu ancak, sendikadan yapılan açıklamaya göre, belediye başkan yardımcısı ve hukuk danışmanı, konuşulanlar dışında birtakım şart ve dayatmalarda bulundu ve ek protokol imzalanmasını istedi. Bunun üzerine sendika temsilcileri bu dayatmayı kabul etmeyerek grevi sürdürme kararı aldı.
Sendikadan dün akşam saatlerinde yapılan duyuruda, “Ortada resmiyete dayanan bir anlaşma yoktur. Bu sebeple grevimiz devam etmektedir. Yarın (bugün) 8.30’da grev alanında buluşuyoruz” denildi.

***

İşten atılan işçiler geri alınmadı

İstanbul Bakırköy Belediyesi’nde sendikanın mayıs ayında haksız şekilde işten atılan 17 işçinin işe iadesi yönündeki talebi, işçilerin davalarının sürdüğü gerekçesiyle kabul edilmedi. Belediyeye bağlı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde çoğu kadın 17 işçi mayıs ayında işten atılmış, işçilerden dokuzu işe iade davasını kazanmış olmasına karşın işe geri alınmamıştı. DİSK Genel-İş Sendikası’na üye işçiler, 137 gündür Bakırköy Meydanı’nda direnişlerini sürdürüyor.

Direnişteki işçilerden Hakan Kurudere, BirGün’e yaptığı açıklamada, işten atılırken kendilerine sözleşme sürelerinin bittiğinin söylendiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını anlattı. Kurudere, şunları kaydetti: “Ben 8 yıllık personelim, tek bir sözleşme örneği yok; 1 senelik, 3 senelik, 5 senelik sözleşmeler var. Kaldı ki biz toplusözleşme kapsamındaki işçilerdik, ama bize 14 Mayıs günü ‘Sözleşmeniz bitti, işe gelmeyin’ dendi. Neden atıldığımızı sorduğumuzda işi savsakladığımızı, işe gelmediğimizi iddia ettiler. Ama biz bu iddialara temel olacak bir rapor, tutanak istediğimizde önümüze bir şey koyamadılar. Dava açtık, mahkemede de bir şey sunamadılar, yani tamamen keyfi şekilde işten atıldık, canları öyle istediği için. Göreve geldikleri 2014 yılından beri 200’e yakın işçi işini kaybetti.”

CHP’nin emek dostu, taşeronlaşmaya karşı söylemlerini de hatırlatan Kurudere, “Biz bu söylemlere uygun davranmalarını beklerdik. İşten atılacağımızı zamanında bildirseler, ihbar süresine uysalar kendimizi korumak adına iş bakabilirdik, ama bizi bir anda işsiz bıraktılar. Elimizdeki borçla harçla ortada kaldık. Haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Davalarımız da direnişimiz de sürüyor. Umudumuz bu direnişimizin kazanımla bitmesi” diye konuştu.
Damla Beklin-Bahar Aksaç