İşçiler haberleri sosyal medyadan okuyor

EMEK SERVİSİ

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) covid, medya ve ekonomi politikaları raporu hazırladı. Birleşik Metal İş Sendikası üyesi 1068 metal işçisi ile yapılan anketin sonuçlarına göre, işçilerin büyük bir kısmı haberleri öncelikli olarak sosyal medya kanallarından takip ediyor.

Basılı gazete oku yanların oranı sadece yüzde 1 düzeyinde kalıyor. Siyasal iktidarın Covid-19 sürecinde aldığı ekonomik tedbirler ile işgücü piyasalarına yönelik aldığı tedbirleri beğenenlerin oranı son derece düşükken, haber kaynağına göre beğeni oranları arasında anlamlı farklar görülüyor.

Kısa çalışma uygulaması görece olarak en fazla beğenilen uygulama iken, ücretsiz izin ödeneği en az beğeni alan uygulama oldu. Araştırmaya katılan işçiler günlük haberleri ağırlıklı olarak yüzde 51,5 ile Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medyada mecralarından takip ediyor. Gazetelerin internet sayfasından haberleri takip edenlerin oranı yüzde 24,8. Basılı gazete okuma alışkanlığı neredeyse bitmiş durumda. İşçilerin sadece yüzde 1,2’si birincil haber kaynaklarının basılı gazete olduğunu ifade etmekte. Birincil haber kaynağı televizyon olanların oranı ise yüzde 20’ye gerilemiş durumda. En çok tercih edilen gazetelerin sıralaması ise şöyle: Sözcü, Cumhuriyet, Posta, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Evrensel, BirGün, Akşam, Takvim.