Emekçilerin zam talep etmesinden huzursuz olan işverenler çareyi onları işten çıkarmakta buldu. Migros, Farplas ve Darinda Çorap’ta kovulan işçiler işyerlerinin önünde haklarını aramaya, işvereni huzursuz etmeye devam etti

İşçiler haklarını aramaya devam ediyor: Bizdeki direniş biter mi sandın!

Emek Servisi

Yoksullukla boğuşan emekçiler gelirde adalet için mücadele ederken işverenler de çeşitli hukuksuzluklara başvuruyor. İşçinin yoğun çalışması üzerine kârını katlayan, sendikaya tahammülü olmayan işverenler emekçilerin işlerine son veriyor, tazminatlarını ödemiyor.

Migros, Farplas ve Darinda Çorap işçileri de zam talep ettikleri, sendikayı savundukları için işten atıldı. İşyerlerinin önünde hakları için mücadeleye devam diyorlar.

GEMİLERİ YAKTIK GERİ DÖNMEYİZ

İstanbul Esenyurt’ta, zam talebiyle yaptıkları iş bırakma eylemlerinin ardından işten atılan 257 Migros işçisi depo önünde işe iade talebiyle eylemlerine devam etti. Siyasi partiler, sendikalar ve emek dostları da işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu. İşçilerin örgütlü olduğu Depo, Gemi ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) yaptığı açıklamada: “Gemileri yaktık, geri dönüş yok. Saatlik ücretimize 1 ekmek parası zam istediğimiz için işten atılmaya, gözaltına ve iftiralara maruz kaldık. Yılmaz bir kararlıkla direniyoruz. Halk yanımızda, bunu biliyoruz. Bizimle olun, biz kazanacağız” dedi. Sendika direnen tüm emekçilere selam gönderdi.

Migros işçilerine destek olmak isteyen İnşaat-İş Sendikası üyeleri de bir Migros şubesine girerek kasaları kilitledi. Migros deposunda çalışan arkadaşlarının zorbalığa maruz kaldığını aktaran İnşaat-İş üyeleri, Migros’un emekçinin alın teriyle kârlarını katladığını ve hak arayana tahammülü olmadığını belirterek boykot çağrısında bulundu.

Migros Depo işçilerinin talepleri şu şekilde:

• Saatlik ücrete 4 TL (1 ekmek parası) zam yapılsın.

• Primler yasal güvenceye alınsın.

• İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınsın.

• 257 işçi kardeşimiz işe geri alınsın.

Kocaeli Çayırova’da faaliyet gösteren plastik otomotiv parçaları üreticisi Farplas’ın sendikal haklarına sahip çıktığı ve zam talep ettiği için işten attığı emekçiler de dün fabrika önünde eylemlerine devam etti. Farplas işçileri, zam talebiyle iş bırakma eylemleri yapmış bu süreçte de Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmişti. Sendikanın Çalışma Bakanlığı’ndan yetki alması üzerine işveren 100 işçiyi tazminatsız kovmuş bunun üzerine fabrika işgal edilmişti. Aralarında kadınların da bulunduğu fabrikayı işgal eden işçiler polislerin sert müdahalesiyle gözaltına alınmıştı. İşçiler sendikal haklara saygı, işe iade ve zam talebiyle dün fabrika önünde direnişi sürdürdü.

PARMAKLARIM KANAYANA KADAR ÇALIŞTIM

İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren Darinda Çorap firmasında Tekstil-İş Sendikası öncülüğünde iş bırakan emekçiler tazminatsız kovulmalarının ardından dün firma önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan bir Darinda çorap işçisi yaşadıklarını anlattı: “Ben 9 ay burada çalıştım. Bazen gecemi gündüzüme katarak çalıştım, bazen parmaklarım kanadı. Sabahın 8’inden, ertesi gün 12’sine kadar 14 saat mesai yaptık. Sırf patronun ürünleri yetişsin diye. Biz adil bir ücret istedik. Piyasa ne veriyorsa onu istedik, hakkımızdan fazlasını istemedik. Zaten talep ettiğimiz ücret, bizim insanca yaşamamızı bile sağlayamıyor. Biz görüşme yapmak istedik, bizimle görüşme bile yapmadılar. Bizi haksız ve hukuksuzca Kod-49 ile işten attılar. Ben asla mücadelemden, haklı davamdan vazgeçmiyorum.”

İstanbul’un birçok yerinde Deri ve Tekstil İşçileri Sendikası’nda (DERİTEKS) örgütlü işçiler ise çorap üretimi yapan fabrikalarda zam talebiyle eylemlerine devam ediyor.