İngiltere’de demiryolu çalışanları zam talebiyle yeniden greve çıkarken Alman havayolu devi Lufthansa’da da 20 bin işçinin bir gün boyunca iş bırakmasının ardından pek çok uçuş iptal edildi.

İşçiler hayatı durdurdu
Grev kararı alan demiryolu işçileri Dover Tren İstasyonu önünde bir araya geldi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İnsani koşullarda çalışmak isteyen işçiler, Amerika'dan Avrupa'ya birçok ülkede yaz mevsimine rağmen hayatı durduran grevler düzenledi. Son grev haberi Birleşik Krallık'tan geldi. Haziran ayında son 30 yılın en büyük grevini gerçekleştiren demiryolu çalışanları, görüşmelerin sonuçsuz kalması nedeniyle dün yeniden iş bıraktı. Ulaşımda büyük aksamalar meydana geldi.

Yüzde 4’lük zam teklifini kabul etmeyen 40 binden fazla demiryolu işçisi enflasyonla orantılı adil bir zam istiyor.

Demiryolu işçilerin de bağlı olduğu sendikanın da içinde yer aldığı Sendikalar Kongresi (TUC), greve ilişkin “Kamu sektörü çalışanlarına adil bir oranda zam yapılmasını ve tüm çalışanlara saatlik en az 15 sterlinlik asgari ücret verilmesini talep ediyoruz’’ açıklaması yaptı. TUC, işçilerin 2008’den bu yana enflasyon oranının altındaki zamlardan dolayı yaklaşık kişi başı 20 bin sterlinlik gelir kaybı yaşadığını ifade etti.

SAĞLIKÇILAR DA GREVDE

İngiltere'de grev dalgası demiryolarının ardından sağlık sektörüne de sıçradı. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS)'ne bağlı çalışan hekimler ve diğer sağlık personeli ücret kesintilerini protesto için kitlesel eylem yaptı. Londra’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Daire Başkanlığı önünde toplanan sağlık çalışanları, ücretlerine kesintilere son verilerek yeniden düzenleme yapılması talep etti.

SEKTÖRLER FARKLI, EMEKÇİNİN MÜCADELESİ AYNI

•İletişim İşçileri Sendikası’nın (CWU) temsil ettiği telekomünikasyon şirketi British Telecom’da 40 binden fazla çalışan 29 Temmuz ve 1 Ağustos’ta grev yapacağını açıkladı.

•İngiltere’de eğitim alanındaki en büyük sendikalardan biri olan ve yaklaşık 450 bin kişinin üye olduğu Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), geçtiğimiz haftalarda öğretmenlere yüzde 3 oranında zam teklif edilmesi üzerine grev hazırlıklarının başladığını duyurdu.

•İngiltere’nin en büyük sendikalarından biri olan Unison, yükseköğretim alanındaki maaşların enflasyon bazında 2009 yılına kıyasla yüzde 20 oranında azaldığını söyledi, üyelerinin şu anda grev tartışmaları yürüttüğünü aktardı.

HAVALİMANLARINDA SÖMÜRÜYE RÖTAR

İngiltere dışında Almanya’da da grev hayatı durdurdu. Alman havayolu devi Lufthansa’da da 20 bin işçinin bir gün boyunca iş bırakmasının ardından sarsıntı sürüyor. Lufthansa yer hizmetleri personelinin grevi nedeniyle dün Frankfurt ve Münih kentlerinden yapılacak olan uçak seferlerinin neredeyse tamamı iptal edildi. ABD’deki havacılık tekeli Boeing’in St. Louis bölgesinde bulunan üç fabrikasında çalışan yaklaşık 2 bin 500 işçinin greve gitmesi bekleniyor.

Havalimanlarında büyüyen grev dalgası uzun kuyruklara yol açtı. (Fotoğraf: AA)Havalimanlarında büyüyen grev dalgası uzun kuyruklara yol açtı. (Fotoğraf: AA)