Amazon şirketi işçileri mücadeleden alıkoymak için sendika karşıtı kampanyalara milyon dolarlar harcarken Avrupa ülkelerindeki çalışanları örgütleniyor. İtalya’da iş bırakma eylemi yapılırken Almanya’da işçiler uyarı grevine hazırlanıyor.

İşçiler kararlı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en fazla servet elde eden e-ticaret şirketi Amazon'un çalışanlarının ABD'de ilk kez sendikal mücadeleye katılma girişimi şimdilik yarıda kaldı. Alabama eyaletindeki Bessemer'de depo işçileri arasında yapılan oylamada sendikaya üyelik talebi 1798 oyla 'hayır' ve 738 'evet' oyuyla kaybedildi. Sendika karşıtı kampanyalara milyon dolarlar akıtan şirket yönetimi aynı zamanda işçileri işten atma tehditleriyle bu oylamadan kazançlı çıkarken Avrupalı işçiler arasındaki örgütlenmenin önüne geçemiyor.


YASALARA AYKIRI

Fransa'da haber kanalı France24 ülkedeki Amazon direnişçileriyle görüştü. "Amazon, Alabama'da kazandı ancak Avrupa'da direnişle karşı karşıya" başlıklı haberde, şirkete karşı hareketin örgütlenmesine yardım eden protesto grubu Amazon Ni İci Ni Ailleurs (Amazon ne burada ne başka bir yerde) sözcüsü Alain Thalineau'nun görüşlerine yer verildi. Thalineau, "Amazon, Fransa'da her zaman muhalefet bulacaktır çünkü onlar bize, vatandaşlara hizmet etmek için oradayken, ülkenin kendileri için çalıştığını düşünüyorlar" dedi. Amazon'un iş modelinin faaliyet gösterdiği ülkelerin kurallarına aykırı olduğunu ifade eden Thalineau, "Amazon, çalışma koşullarını, çevreyi veya vergi sistemini düşünmekten ziyade eyalet yasalarının üstünde olduğunu düşünüyor" diye konuştu.

Ülkede her yıl daha fazla alanı kapsayan şirket e-ticaret pazarının yüzde 22'sini temsil ediyor. Amazon'un en yakın rakibi Cdiscount'un temsiliyeti ise yüzde 8,1. Ülkede geçen yıl Amazon depo çalışanları, güvenli olmayan koşullarda çalışmayı reddettiklerini söyleyerek şirkete dava açtı. Amazon, İtalya ve Almanya'da da çalışanların tepki odağında. Almanya'da işçi sendikası Verdi, şirketin mesai ücretlerine el koyma girişimi üzerine altı tesiste işçilere genel grev çağrısında bulundu. Geçen hafta da İtalya'daki Amazon işçileri, şirketin ülkedeki tüm lojistik operasyonunu etkileyen 24 saatlik bir greve ilk kez çıktı.

France24, Avrupa'daki işçi hareketliliğini "Alabama'daki oylama, Amazon'un ABD'deki sendika örgütleyicilerine karşı kazandığı bir zaferi temsil ediyor. Ancak imparatorluğu genişledikçe, Avrupa'daki işçi aktivistlerine karşı daha büyük bir savaşla karşı karşıya" olarak yorumladı.

***

Amazon’a güvenmeyin

Fransa Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT) şirket çalışanları için “Amazon için hayatta kalma rehberi” yayınladı. İçerikte “İşi bir şans eseri olarak düşünmeyin. Emeğinizi satıyorsunuz”, “Hastaysanız veya kaza geçirdiyseniz Amazon’a güvenmeyin. Sadece para almadığınızdan emin olmak istiyorlar”, “Her şeyi yazılı olarak alın” ve “İnsan kaynakları size yardım etmek için değil yönetmek için var” gibi uyarılar yer aldı.