Ford Otosan işçileri, üç gündür sürdürdükleri eylemleri kent merkezinde taşıdı. Türk Metal’den istifa eden yüzlerce işçi üretim yapmayacaklarını açıklarken, patron fabrikayı yeniden tatil etmek zorunda kaldı

İşçiler kararlı, patrondan geri vites: Ford işçisi gemileri yaktı

UĞUR ENÇ

Canlı Takip:

19.50:Ford'da üretimin durması nedeniyle Koç Holding, işçilere hediye çeki vaat ederek direnişi kırmaya çalışıyor. İşçiler ise bu teklifin bir anlamı olmadığını ifade ediyorlar.

***

Bursa'daki Renault fabrikasında başlayan grev büyüyerek devam ederken, Türk Metal’den istifa ederek direnişe katılacaklarını duyuran Ford Otosan işçileri, İzmit kent merkezinde eylem yaparak talepleri karşılanana kadar üretim yapmayacaklarını açıkladı. İşçilerin bu kararlılığı, cep telefonu mesajıyla üretimin yeniden başlayacağını duyuran Ford yönetimine geri adım attırdı. Fabrika 4 Haziran’a kadar tatil edildi.

Bursa’da bulunan Renault, Tofaş, Mako ve diğer fabrikalarda 11 bini aşkın işçinin direnişi sürerken, Kocaeli’de kurulu Ford Otosan da direnişe katılmıştı. Ford işçileri üç gün önce eylem yaparak Bursa’da direnen sınıf kardeşlerinin yanında olduklarını duyurmuş, Türk Metal’den istifa edeceklerini ve üretimi durduracaklarını açıklamıştı. İşçinin bu açıklaması üzerine panikleyen patron, 'parça tedarikinde yaşanan sorunlar'ı gerekçe göstererek fabrikayı 'ikinci bir duyuruya kadar' tatil etmişti.

DESTEK İSTEMEDİLER
Sabri Yalım Parkı’nda bugünbir araya gelen Ford işçileri, patronun oyununu bozdu. İşçiler, üç temel talepleri karşılanmadan üretime başlamayacaklarını duyurdu. Türk Metal’in fabrikadan çıkmasını, ücretlerin Bosch sözleşmesine göre yeniden düzenlenmesini ve işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını isteyen iİşçilere; aralarında ÖDP, HDP, CHP, KP, HTKP’nin de olduğu siyasi partiler ile KESK ve çok sayıda demokratik kitle örgütü de destek verdi, ancak işçiler parti ve örgütleri alanda istemedi. Parti ve sendika temsilcileriyle fotoğraf da çektirmeyen işçiler, daha sonra eylem ve açıklamalarını kendileri gerçekleştirdi.

'ŞALTERİ İNDİRECEĞİZ'
İşçiler adına açıklamayı okuyan Fikri Möhürlü, “Haklarımız için buradayız. Başka hiçbir amacımız yok. Satılmış sendikadan istifalarımızı toplu şekilde başlatacağız. Süreç içinde bir kişi dahi işten çıkarılırsa eylemlerimizi daha güçlü şekilde sürdüreceğiz. Gerekirse şalterleri indireceğiz. Ford Otosan işçileri elmas değerindedir, bu süreçte kimse hak kaybına uğramayacak, mağdur olmayacak. Bunu herkes bilsin” dedi.

Metalde büyük direniş: Patronda korku, işçide kararlılık var

Direnen işçilere savcılıktan tebligat: İşyerini zarara uğrattınız

11 soruda Renault direnişi: Onlar ne istiyor, patron ne diyor?

Grev, sarı sendikayı 'bozdu': Kağıt oynayıp, çekirdek çitliyorlar

isciler-kararli-patrondan-geri-vites-ford-iscisi-gemileri-yakti-47260-1.

BURSA'YA YARDIM
Yaklaşık iki saat süren eylemin ardından işçiler, Bursa’da direnen işçi arkadaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak için aralarında para topladı. Karton kutunun içine dayanışma amacıyla para atan işçiler, “Oradaki mücadeleyle buradakinin farkı yok, ikisi de ekmek davası” diye konuştu. İşçilerin bir bölümü Bursa’daki işçiler için topladıkları yardımları iletmek amacıyla Renault ve Tofaş fabrikalarına doğru hareket etti.


***

“Üretime başlıyoruz” dedi ama…

Ford Otosan yönetimi, üç gün önce aldığı üretimi durdurma kararının ardından işçilere mesaj göndererek üretimin yeniden başlayacağını duyurdu. Fabrikadan yapılan açıklamada, farklı bölümler için vardiya giriş saatleri duyurularak, “Çalışanlarımızın ilan edilen vardiya başlangıç saatlerinde işbaşı yapmalarını rica ederiz” denildi. İşçilerin talepleri karşılanmadan üretime başlamama konusundaki kararlılıkları, yönetime geri adım attırdı. Yönetimden yapılan son açıklamada, fabrikada üretimin 4 Haziran’a kadar durdurulduğu belirtildi.