Türk-İş sendikalarına üye işçiler, Adana ve Antep’te açıklamalar yaparak hükümete “Kıdem tazminatıma dokunma” diye seslendi. Hükümetin ısrarcı olması durumunda genel greve gideceklerini vurgulayan işçiler, halka bildiri ve maske de dağıttı

İşçiler kıdem tazminatını gasp etmek isteyen hükümeti uyardı

EMEK SERVİSİ

AKP hükümetinin kıdem tazminatının gaspına yönelik girişimlerine karşı sendikaların eylemleri sürüyor. Türk-İş’e bağlı sendikaların Adana ve Antep şubeleri, dün eylemdeydi. Yapılan açıklamaların ardından işçiler, çevredeki yurttaşlara “Kıdem tazminatıma dokunma” başlıklı bildiri ve maske dağıttı.
Adana’da Dörtyol kavşağında bir araya gelen Türk-İş’e bağlı sendikalar, burada stant kurdu. Stantta açıklama yapan Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, kıdem tazminatının işçinin son kalesi olduğunu vurguladı. İşçilerin yıllardır alın teri döktüğüne ve karşılığında her yıl için bir brüt maaş tutarında kıdem birikimi sağladıklarına dikkat çeken Gülnar, “Kıdem tazminatı, işçinin kazanılmış hakkı, işverenin işçiye olan borcudur. Kıdem tazminatı, işçinin ve ailesinin güvencesidir. Gündeme getirilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracaktır” dedi.

AĞALAR OTURURKEN İŞÇİLER ÇALIŞTI

Pandemi döneminde işçilerin canı pahasına çalıştırıldığını belirten Gülnar, “Ağalar, beyler koronavirüs döneminde evlerinde otururken, işçiler hayatlarını riske atarak çalıştı. Ağalar, beyler iki ay boyunca evlerinde telekonferans ile Türkiye’yi yönetirken işçiler sokaktaydı, işteydi. Kıdem tazminatına göz diktiğiniz işçiler çöplerinizi temizledi, sokakları süpürdü, tuvaletleri temizledi. Alın terlerini akıttı. Bu işçiye bunu reva görmeyin” diye konuştu.


GENEL GREVE GİTMEKTEN ÇEKİNMEYİZ

İşçilerin kıdem tazminatı hakkı için sonuna kadar mücadele edeceğini ve düzenleme Meclis’e getirilirse greve çıkacağını belirten Gülnar, hükümetin ısrar etmesi durumunda genel greve gitmekten çekinmeyeceklerinin altını çizdi. Gülnar, son olarak bütün işçileri kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmaya çağırdı.

Açıklamanın ardından Türk-İş’e bağlı sendikaların şube yöneticileri, çarşıda yurttaşlara kıdem tazminatına ilişkin bildiri ile maske dağıttı.

KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Türk-İş’e bağlı sendikaların Antep şubeleri ise Balıklı Park’ta kıdem tazminatıyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Türk-İş Bölge Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, kıdem tazminatının Türk-İş’in kırmızı çizgisi olduğunu hatırlattı ve kıdeme dokunulmasının genel grev sebebi olduğunu ifade etti. Açıklamanın ardından yurttaşlara kıdem tazminatına ilişkin bildiri ve maske dağıtıldı.