Bursa'da başlayan; Ankara, Kocaeli ve Sakarya'daki metal fabrikalarına da yayılan direniş büyüyerek devam ediyor. Patronlar türlü oyunlarla direnişi kırmaya çalışırken, işçiler "Oyuna gelmeyiz, ölmek var dönmek yok" diyor.

İşçiler oyuna gelmiyor: Gücümüzü haklı olmaktan alıyoruz

Bursa’da otomotiv devi fabrikalarda başlayan, Ankara, Kocaeli ve Sakarya’ya da yayılan metal direnişi büyüyerek devam ediyor. Patronlar direnişi kırmak için her oyuna başvururken, işçiler talepleri karşılanana dek direnmekte kararlı. Henüz üretimin durmadığı fabrikalarda da direniş rüzgârı esiyor, Türk Metal’den istifalar hızla sürüyor.

TOFAŞ'TA OYUN TUTMADI
Tofaş işçileri güne yine direnişle başladı. Tofaş patronu, işçilere gelen yardımların engellenmesi, tazminatsız işten atarım tehditleri ve polis baskısı işe yaramayınca yeni bir oyuna başvurdu. Patron, temizlik işlerinde çalışan taşeron işçileri, beyaz yakalıları, emeklileri ve liseli stajyerleri çalışmak için fabrikaya çağırdı. Sayıları 100’ü bulmayan işçiler, direnişçi işçilerin yuhalamaları arasında fabrikaya alındı. Bu sırada polis direnişteki işçileri itip kakmaya başlayınca işçiler tepki gösterdi. Bir kadın “Eşim yedi gündür içeride. Size hakkımı helal etmiyorum” diye bağırarak grev kırıcı işçilere tepkisini dile getirdi.

PATRON YALANA SARILDI
5 bin 200 işçinin çalıştığı fabrikada az sayıda işçiyle üretim yapılamayacağı halde Tofaş yönetimi haber ajansları aracılığıyla bin 750 işçinin içeri girdiği ve üretimin başladığı yalanını yaydı. Bazı polisler de tek tek işçilerle görüşerek üretimin başladığını söyleyip işçilerden işbaşı yapmalarını istedi. Direniş alanında işçilere seslenen işçi temsilcisi, “Üretim başladı diyorlar. Sabahtan bu yana 4 tane araç varmış” dedi. Bu sözler işçiler tarafından kahkahalarla karşılandı. İşçi temsilcisi, “Birlikte güçlüyüz. Kışkırtmalara izin vermeyelim. Biz gücümüzü haklı olmaktan alıyoruz” diye konuştu.

Patronun yalanlarını yayımlayan basın kuruluşlarına tepki gösteren işçiler, liseli stajyerlerin ve beyaz yakalıların üretimde çalışmaya zorlanmasının işçi güvenliği açısından çok ciddi bir tehdit oluşturduğuna da dikkat çekti. İşçi temsilcisinin verdiği bilgilere göre, çalışmaya zorlanan beyaz yakalı bir işçi dün kaza geçirdi ve başından yaralandı.

PROTOKOL ENGELLENDİ
Renault işçileri ise önceki akşam Renault patronuyla yaptıkları görüşmeyle ilgili bir açıklama yaparak, görüşmelerde anlaşma aşamasına gelindiğini, ancak MESS ve Türk Metal’in dayatmaları yüzünden protokolün imzalanamadığını söyledi. Renault işçileri, direnişlerinin hem içeride hem de dışarıda devam ettiğini duyurarak, “MESS ve TM ablukasını dağıtacağız. Ölmek var dönmek yok!” dedi.

MAKO DİMDİK AYAKTA!
Mako işçileri de direnişin kırıldığı yönündeki haberlerin yalan olduğunu duyurdu. İşçiler, “Direnişi kırmak için her yolu denediler, ama hepsini atlattık. Şimdi daha güçlüyüz, bizi yıkamazlar” diye konuştu.

İSTİFALAR SÜRÜYOR
Üretimin durmadığı fabrikalarda da eylemler ve istifalar sürüyor. Ortadoğu Rulman (ORS) fabrikasında Türk Metal’den toplu istifalar başlarken, Farba’da istifalar neredeyse tamamlandı. ORS’de Türk Metal ve patron istifaların hukuksuz olduğunu iddia ederek işçilerin üzerinde baskı kurmaya çalıştı, ama 600’ı aşkın işçi sendikadan istifa etti. Orhan Teknik Malzeme’de Türk Metal temsilcileri istifa eden işçilere engel olmaya çalışınca gerginlikler yaşandı. Bursa’daki Yazaki fabrikasının işçileri de Türk Metal’den istifa ettiklerini duyurdu.

Bursa’da kurulu Rollmech fabrikasında ise Türk Metal’den istifa eden işçiler zorla izne çıkarıldı. İşçilerin cep telefonuna gönderilen mesajda, “Bugün dahil üç hafta yıllık izne çıkartılmış bulunmaktasınız” denildi.

***

CANLI BLOG

19.58:Tofaş'ta CEO ile yapılan görüşmeden çıkan sonuç şu şekilde:

1- İşten kesinlikle kimse çıkartılmayacak
2- Kesinlikle sendikadan istifa edenlere baskı yapılmayacak
3- Ücret konusu CEO ile ikinci bir oturumda gerçekleştirilecek.

19.32:Tofaş'ta bir yandan yönetimle işçiler arasında görüşmeler devam ederken diğer yandan polis hareketliliği var. Tofaş yönetiminin işçilerin 2 talebini kabul ettiği, ücret konusunda ise pazarlıkların sürdüğü bilgisi verildi.

19.24:Ford Otosan işçileri halay ve davul zurna dinletisi eşliğinde grevi sürdürüyor. Magna işçileri de grevdeki sınıf kardeşlerini ziyaret etti. İşçiler K1 kapısında “Türk Metal istifa!”, “Bizler işçiyiz dönek değiliz!” sloganlarını attı.

Ford Otosan yönetimi ise işçileri direnişten vazgeçirmek için Bursa’da anlaşma sağlandığı MESS ile işçiler arasında anlaşma sağlandığı takdirde kendilerinin de bunu işçilere yansıtacaklarını belirterek “Siz direnmeyin” dedi. İki haftalık zorunlu izne çıkarılan işçilerle görüşeceklerini belirten yönetim, işçiler içindeki ‘işgal planı yapmayan, taş atmayan’ların işe dönmelerinin sağlanacağını söyleyerek işçileri tehdit etti.