İşçiler ve sendikalar katliamı lanetledi

Fotoğraf: Direnişteki SeraPool işçileri, “Suruç katliamını lanetliyoruz. İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” pankartı açtı.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 32 kişinin öldüğü, 100’ün üzerine kişinin yaralandığı katliama emek ve meslek örgütleri ile işçilerden de sert tepki geldi. Yapılan açıklamalarda katliam lanetlendi, siyasi iktidarın katliamdaki rolüne işaret edildi.

Sendikalar ve meslek odalarından yapılan açıklamalardan bazıları şöyle:

TÜMTİS: Siyasal iktidarın Suriye ve Ortadoğu politikası nedeniyle ülkemizin vahşet örgütünün merkezi ve lojistik üssü haline getirilmesi ve yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması katliamlara adeta davetiye çıkardı. Tüm emekçileri bu acı karşısında dayanışmaya çağırıyoruz.

DERİTEKS: Suruç’taki insanlık dışı vahşi saldırıyı lanetliyoruz. Bu bomba kardeşlik ve barış isteyen tüm halkın üzerine atılmıştır. Bu katliamın arkasındaki tüm unsurların ortaya çıkarılmasını ve sorumluların derhal hesap vermelerini istiyoruz. Tüm halkımızın başı sağ olsun.

SES: AKP’nin 7 Haziran seçimleri öncesinde başlayan ve bugüne kadar süregelen mezhepçi ve milliyetçi politikasının hedefinde bugün gencecik bedenler vardı. Bu saldırıyı yapanları ve azmettirenleri biliyoruz. Hesap soracağız.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası: “2013’te Reyhanlı’da, 2015’te Diyarbakır’da, bugün Suruç’ta, yarın planlanan nedir? Bu ülke savaş isteyenlere, gerilimi tırmandırarak saldırıları körükleyenlere boyun eğmeyecek. En insani taleplerin silahlarla, bombalarla yok edileceğini sanmak en büyük aymazlık.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası: Sözün bittiği noktadayız. Sorumlular bellidir, katliamın sorumlularını tanıyoruz. Türkiye ya sorumluları yargılayacak ya da Ortadoğu bataklığına teslim olacaktır. İnşaat mühendisleri, bir yandan barış ve insan hayatına sahip çıkarken, diğer yandan savaş çığırtkanlarına dur demektedir.


***

‘Öfkemiz de acımız da çok büyük’

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri, dün Suruç’a giderek katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nde katledilen gençleri karanfillerle andı. KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TTB Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan ve TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Öfkemiz de acımız da çok büyük! Katiller de, onlara bu zemini hazırlayanlar, yönlendirenler de belli. Bugün burada kişi başına birkaç polisi dikenler dün neredeydi diye sormadan edemiyoruz! Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da savaş, gerilim ve katliam politikalarına karşı ısrarla barışı örmeye, halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz.”