İZDENİZ A.Ş.’nin bünyesindeki vapurlarda yiyecek ve içecek hizmetlerini sunmak için 5 yıllık ihaleyi kazanan Econ Medya İletişim’de çalışan yaklaşık 40 işçinin, pandemi gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkartıldığı bildirildi. Gemi çalışanı olabilmek amacıyla kursa giden ve bunun için 2 bin 600 liralık senet imzalatılan işçiler, mağdur olduklarını dile getirdi.

İşçilere kurs için borç senedi imzalatıp ücretsiz izne çıkarttılar!

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş.’nin bünyesindeki vapurlarda yiyecek ve içecek hizmetlerini sunmak için 5 yıllık ihaleyi kazanan Econ Medya İletişim’de çalışan yaklaşık 40 işçinin, pandemi gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkartıldığı bildirildi.

İşveren tarafından personellere resmi tebligat yapılmadığı ve tek tek çağrılarak ücretsiz izne çıkacaklarının iletildiği belirtildi. Gemi çalışanı olabilmek amacıyla kursa giden ve bunun için 2 bin 600 liralık senet imzalatılan işçiler, mağdur olduklarını dile getirdi. Öte yandan işçiler, gelişmeler üzerine DİSK Ege Bölge Temsilciliği’ne giderek destek istedi.

İşçiler adına BirGün’e açıklama yapan Burak Ulu, “20 gün önce bir eğitim ve belge aldık. O belge olmadan biz İZDENİZ vapurlarında çalışamıyoruz. O belgeyi almamız için kursa tabi tutulduk. O kurs ücreti de 2 bin 600 liraydı. İnsanlar çalışamadıkları için ücreti ödeyemediler. Bu parayı 13 aya böldüler ve aylık maaşımızdan 200 lira kesilerek ödemek şeklinde senet imzalattılar. Ama daha 1 ay olmadan işten çıkarıldık. Daha senetler duruyor. Biz işe başladık. Bizi Cuma günü çağırdılar. ‘Ücretsiz izne çıkacaksınız’ dediler. Ücretsiz izne çıkabilir belgesi falan da imzalamadık. Hiçbir şekilde devletten destek alamıyoruz, pandemi için de yararlanamıyoruz. İşveren işçiyi pandemiyi gerekçe göstererek ücretsiz izne ayırabilir. Bunu hiçbir şekilde çalışanına sormaz. Yazılı imza almaz. Ama bizi bu şekilde ayırmıyorlar. Pandemi dönemi işçilere bu zulme dur denilsin” diye konuştu.